Координаторът на ООН за хуманитарната помощ в Украйна Денис Браун заяви, че служителите на ООН и неправителствените организации, които са помагали на жертвите на войната, често са отсядали в хотела в Запорожие, пострадал от руски ракетен удар в четвъртък.

В изявление, публикувано на уебсайта на ООН, се казва, че Браун е "зашеметена" от съобщението за удара по хотела.

При руския ракетен удар в Запорожие загина един човек и бяха ранени най-малко 14 други, включително две деца. Според украинската полиция руската армия е използвала ракета "Искандер" за изстрелването на ракетата.

Съдейки по снимките от мястото на инцидента, хотел "Reikartz Запорожие" е бил разрушен.

"Това е напълно неприемливо", пише Браун. - Отсядах в този хотел всеки път, когато бях в Запорожие. Екипът ми го използва като база за честите си пътувания до града. Той беше база на ООН за операцията по евакуация на цивилни от завода "Азовстал" в Мариупол през май миналата година."

Броят на безразборните удари, които нанесоха щети на гражданската инфраструктура и причиниха смърт и наранявания на цивилни граждани, достигна невъобразими размери. И те са нарушение на международното хуманитарно право. Това отбеляза координаторът на хуманитарната мисия на ООН в Украйна Денис Браун.

Деца са ранени при руски ракетен удар по Запорожие

Деца са ранени при руски ракетен удар по Запорожие

Москва не е коментирала нападението

Броят на безразборните удари, които нанесоха щети на гражданската инфраструктура и причиниха смърт и рани на цивилни граждани, достигна невъобразими размери. И те са нарушение на международното хуманитарно право, се посочва в документа.