Бившият премиер на Украйна Микола Азаров (2010-2014) отхвърли като провокация твърдението на Великобритания, че възнамерява да се върне на власт, за да помогне на Русия да нападне Украйна, съобщава "Спутник".

Повече няма да коментирам, понеже ми се струва, че това е поредната брънка от провокацията, която са задвижили Обединеното кралство и Съединените щати, отсече той.

Припомняме, преди дни Великобритания обвини Русия, че се опитва да постави на власт в Киев проруски лидер, докато обмисля дали да нахлуе и окупира Украйна.

Лондон: Русия цели смяна на властта в Украйна и поставяне на проруски лидер

Лондон: Русия цели смяна на властта в Украйна и поставяне на проруски лидер

Москва отрича...

Сред кандидатите за проруски лидер в Киев Лондон посочи и бившият украински депутат Евгений Мураев, който в момента е обект на санкции от страна на Русия.

По данни на британското външно министерство редица украински политици поддържат "връзки с руските разузнавателни служби, включително с агенти, за които се предполага, че са замесени в плановете за нападение на Украйна".

В частност се посочват бившият вицепремиер Сергей Арбузов и бившият премиер на страната Микола Азаров, както и Андрей Клюев, който беше началник на администрацията на президента Виктор Янукович (2010-2014), както и Владимир Сивкович - бивш заместник-секретар на Украинския съвет за национална сигурност и отбрана.

От своя страна Русия определи тези обвинения като "глупости" на Лондон и призова Острова да спре с провокациите.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Американското разузнаване: Русия фабрикува претекст за нахлуване в Украйна

Американското разузнаване: Русия фабрикува претекст за нахлуване в Украйна

Според CNN той ще е под формата на саботаж срещу собствените ѝ сили