Британското външно министерство заяви, че Русия се опитва да смени властта в Украйна и да постави начело на страната бившия депутат от Върховната рада Евгений Мураев.

В цитирано от Би Би Си изявление на министъра на външните работи Лиз Тръс се посочва, че "от публикувана днес информация стават ясни мащабите на руската активност, целяща да подкопае Украйна", както и че новите данни дават представа за мисленето на Кремъл.

Посоченият за избраник на Москва Евгений Мураев е имал два мандата като депутат от проруската Партия на регионите, чийто лидер е бил и сваленият експрезидент Виктор Янукович - той избяга в Русия след надигането на гражданското недоволство през 2013-2014 г., станало известно като Евромайдан или Майдан. Демонстрантите се обявиха категорично против проруската политика на Янукович и поискаха Украйна да тръгне по пътя на присъединяване към ЕС.

Украинската прокуратура: Янукович е  отговорен за убийствата на Майдана

Украинската прокуратура: Янукович е отговорен за убийствата на Майдана

Бившият президент е участвал в организирането...

Сега Мураев е лидер на партията "Наши". Въпреки проруската си ориентация, той е обект на санкции от страна на Русия. Предполага се, че в основата им стои конфликтът му с Виктор Медведчук, сочен като кум на руския президент Владимир Путин.

Британското външно министерство разполага с информация, че руските спецслужби поддържат контакти с много бивши украински политици. Сред тях е Сергей Арбузов, първи вицепремиер от времето на Янукович, който закратко изпълняваше и премиерските функции през 2014 г. В списъка е името на Андрей Клюев, първи вицепремиер през периода 2010-2012 г. и шеф на администрацията на Янукович. Посочват се още две имена - бившият заместник-председател на Съвета за национална сигурност и отбрана Владимир Сивкович и Николай Азаров - премиер на Украйна от 2010 г. до 2014 г. От Форин офис посочват, че някои от проруските политици "контактуват с офицери от руското разузнаване, които сега участват в планирането на нападение срещу Украйна".

Британските власти и по-рано заявиха, че струпаните по украинската граница 100 хиляди руски военни може да са част от план на Кремъл за мащабно нахлуване в Украйна. Москва отрича това да е истина.

"Русия трябва да намали напрежението, да прекрати кампаниите си на агресия и дезинформация, да тръгне по пътя на дипломацията", се казва още в изявлението на Форин офис.

Британия търси демонстрация на единство в Г-7 срещу Русия заради Украйна

Британия търси демонстрация на единство в Г-7 срещу Русия заради Украйна

Русия е изправена пред последствия при нахлуване и агресия и ще е стратегическа грешка

"Както Великобритания неведнъж е заявявала заедно с нашите партньори, всяко военно нахлуване на Русия в Украйна ще бъде огромна стратегическа грешка, за която ще плати много висока цена", предупреждава британската страна.

Руското външно министерство от своя страна определи като дезинформация твърдението на Лондон, че Москва подготвя смяна на властта в Киев с цел да постави начело проруски лидер.

Същевременно различни разузнавателни източници твърдят, че Кремъл действително планира нахлуване в Украйна.

Американското разузнаване: Русия фабрикува претекст за нахлуване в Украйна

Американското разузнаване: Русия фабрикува претекст за нахлуване в Украйна

Според CNN той ще е под формата на саботаж срещу собствените ѝ сили