Изплашени от безпрецедентното насилие по улиците и в затворите, еквадорците имат универсално искане към президента, когото избират в неделя - безопасност. Това коментира АП.

Повече от 13,4 милиона еквадорци имат право да гласуват. Гласуването започна миналия четвъртък с вота на лишените от свобода без окончателна присъда и продължи в петък с вота за лица над 50 години или хора с увреждания над 75%, на които бе осигурена възможност да гласуват вкъщи. Очаква се първите резултати да станат известни около 90 минути след затварянето на избирателните секции. 

Балотажът на изборите в южноамериканската страна изправя наследник на бизнес империя, Даниел Нобоа, срещу адвокат Луиза Гонсалес. Двамата обаче имат ограничен опит в управлението.

Който и да спечели с обикновено мнозинство от гласовете, ще управлява само 15 месеца, до май 2025 г., колкото остава от мандата на президента Гийермо Ласо. Той съкрати мандата си, когато разпусна Народното събрание на страната през май, тъй като депутатите проведоха процедура по импийчмънт срещу него заради предполагаеми нередности в договор от държавна компания.

Все повече еквадорци стават жертви на насилието, свързано с наркотици, което избухна преди около три години и се засили през август, когато кандидат за президент беше убит.

Много хора дори ограничават времето, което прекарват извън дома. Безпокойството дори накара Нобоа да добави бронежилетка към ежедневното си облекло.

Еквадор нанесе рекорден удар срещу наркотрафика

Еквадор нанесе рекорден удар срещу наркотрафика

Иззети са близо 13 тона наркотици

Припомняме, че седем мъже, колумбийски граждани, заподозрени за участие в убийството на антикорупционния кандидат-президент на Еквадор  Фернандо Вилависенсио, бяха убити в затвора в началото на ноември. 

Правителството на Еквадор бързо осъди убийствата. Напускащият президент Гийермо Ласо обеща "нито съучастие, нито прикриване" в разкриването на убийствата. 

Вилависенсио бе виден журналист и беше застрелян по-малко от две седмици преди първия тур на общите избори, докато напускаше предизборно събитие в столицата Кито.

Затворници взеха за заложници 57 надзиратели и полицаи в Еквадор

Затворници взеха за заложници 57 надзиратели и полицаи в Еквадор

Затворите в Еквадор са място на кървави саморазправи между съперничещи си банди

Бизнес наследникът Даниел Нобоа, който имаше малка преднина в някои проучвания преди балотажа, тогава заяви в публикация в социалните медии, че правителството трябва да предостави подробности за случилото се в затвора и че мирът трябва да бъде възстановен в страната.

Неговият основен съперник за президентския пост е Луиза Гонзалес, протеже на левия бивш президент Рафаел Кореа. Тя каза, че нарастващата престъпност е безпрецедентна и че избирателите не трябва да позволяват на "терора" да ги спре да гласуват за промяна.