Шестима мъже, заподозрени за участие в убийството на антикорупционния кандидат-президент на Еквадор, бяха убити в затвора в петък. Това се случва само седмица преди решаващия балотаж на изборите, информира Reuters.

Убийствата са извършени в затвор в Гуаякил, който е най-големият град в южноамериканската страна, съобщиха от офиса на главния прокурор на страната.

Затворническата агенция SNAI уточни, че шестимата мъже са колумбийски граждани. Повече подробности не са оповестени.

Правителството на Еквадор бързо осъди убийствата.

Напускащият президент Гийермо Ласо обеща "нито съучастие, нито прикриване" в разкриването на убийствата в публикация в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

"Тук ще се разбере истината", изтъкна той.

Правителството заяви, че властите са решени да идентифицират онези, които стоят зад убийството на кандидат-президента Фернандо Вилависенсио.

Припомняме, Вилависенсио бе виден журналист и беше застрелян по-малко от две седмици преди първия тур на общите избори, докато напускаше предизборно събитие в столицата Кито.

Полицията арестува шестимата колумбийци в деня на убийството на Вилависенсио. Седми заподозрян, също колумбиец, беше застрелян и убит от полицията, докато други заподозрени по-късно бяха арестувани.

Гласуването на втори тур е насрочено за 15 октомври.

Бизнес наследникът Даниел Нобоа, който има малка преднина в някои проучвания преди балотажа, каза в публикация в социалните медии, че правителството трябва да предостави подробности за случилото се в затвора и че мирът трябва да бъде възстановен в страната.

Неговият основен съперник за президентския пост е Луиза Гонзалес, протеже на левия бивш президент Рафаел Кореа. Тя каза, че нарастващата престъпност е безпрецедентна и че избирателите не трябва да позволяват на "терора" да ги спре да гласуват за промяна.

Кибератаки срещу вота на еквадорците в чужбина

Кибератаки срещу вота на еквадорците в чужбина

Проучванията сочат за фаворит 45-годишната адвокатка Луиса Гонсалес