Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в страната, съобщава "Ройтерс".

Мярката бе въведена, след като най-търсеният престъпник в страната изчезна от затвора, където беше държан, и ще остане в сила 60 дни.

Извънредното положение и свързаните с него събития са първото сериозно изпитание за сигурността за Нобоа - млад бизнесмен, който встъпи в длъжност през ноември с обещанието да се справи с нарастващите нива на насилие в южноамериканската страна.

"Току-що подписах указ за извънредно положение, така че въоръжените сили да имат цялата политическа и правна подкрепа за своите действия", обяви той.

Затворници взеха за заложници 57 надзиратели и полицаи в Еквадор

Затворници взеха за заложници 57 надзиратели и полицаи в Еквадор

Затворите в Еквадор са място на кървави саморазправи между съперничещи си банди

"Свърши времето, когато осъдените за трафик на наркотици, убийците и организираната престъпност диктуват на правителството какво да прави", категоричен бе президентът.

Затворническата служба в Еквадор съобщи, че вчера е имало "инциденти" в шест от пренаселените затвори в страната, където често има сблъсъци между враждуващи банди и те са довели до смъртта на над 400 затворници от 2021 г. насам.

В неделя Адолфо Масияс, лидер на престъпната банда "Лос Чонерос", изчезна от затвора, където излежаваше 34-годишна присъда.

Съгласно извънредното положение армията ще бъде разположена по улиците и в затворите и ще бъде въведен общонационален вечерен час.

Предишни правителства през последните години също прибегнаха до обявяването на извънредно положение в усилията си да засилят сигурността, но без големи резултати.

"Най-търсеният" престъпник в Еквадор изчезна от затвора

"Най-търсеният" престъпник в Еквадор изчезна от затвора

Разследва се "предполагаемото бягство" на Хосе Адолфо Масиас, лидер на престъпната група Los Choneros