Правителството на Еквадор заяви в четвъртък, че ваксинацията срещу коронавирус става задължителна за хората, отговарящи на условията да бъдат ваксинирани. Това се случва на фона на увеличаване на случаите и разпространението на нови варианти на болестта, съобщи "Ройтерс".

Около 12,4 милиона еквадорци,  или 77,2% от населението на възраст 5 и повече години, вече са напълно ваксинирани, се казва в изявление на здравното министерство.

Индонезия, Микронезия, Туркменистан и Таджикистан изискват ваксинация за пълнолетните, а Германия и Австрия ще направят това през следващата година.

Еквадор иска да произвежда руската ваксина срещу коронавируса

Еквадор иска да произвежда руската ваксина срещу коронавируса

Борба с пандемията в Латинска Америка

"Еквадор обявява ваксинацията срещу COVID-19 за задължителна. Това решение е взето поради настоящата епидемиологична ситуация: увеличаването на инфекциите и разпространението на нови варианти като Омикрон", се добавя в изявлението.

Правителството, което по-рано заяви, че иска да ваксинира 85% от населението си тази година, добави, че има достатъчно дози ваксина, за да имунизира всичките си 17,8 милиона души.

"Имунизацията няма да е задължителна за хора, които имат медицинско състояние или несъвместимост. В този случай трябва да бъде представено удостоверение", се казва в изявлението.

Еквадор сменя трети здравен министър в пандемия

Еквадор сменя трети здравен министър в пандемия

Скандал с ваксинационната кампания доведе до оставката

Страната е потвърдила повече от 537 000 положителни случая на COVID и близо 33 600 починали от усложнения.