Министърът на общественото здраве на Еквадор Родолфо Фарфан подаде оставка в петък от поста, който заема само 19 дни на фона след скандал с кампанията по ваксинация срещу COVID-19 в страната, потвърдиха от кабинета на президента. Фарфан, който беше четвъртият здравен министър при сегашната администрация и третият подал оставка по време на пандемията, заяви, че напуска по лични причини в писмото си за оставка до президента Ленин Морено, съобщиха "Ройтерс" и "Синхуа".

Назначен на длъжността на 1 март, Фарфан замени Хуан Карлос Зевалос, който  подаде оставка след година на поста, на фона на съмненията за предполагаеми нередности в плана за ваксинация в страната. Оставката му идва в момент на вълнения поради разкритията за ваксинирани, които не са били част от служителите на първа линия в борбата срещу пандемията.

В Еквадор поставят фалшива ваксина срещу коронавирус

В Еквадор поставят фалшива ваксина срещу коронавирус

Това е ставало в центровете за алтернативна медицина

В рамките на разследването, открито на 29 януари във връзка с процеса на ваксинация, Главната прокуратура нахлу в сгради на здравното министерство в Кито.

Официалните данни показват, че Еквадор е приложил първата доза от ваксината на повече от 120 000 души. Властите казват, че са договорили да закупят 20 милиона дози, за да ваксинират 60% от населението на възраст над 18 години до края на годината.

Еквадорски министри подадоха оставки заради COVID-19

Еквадорски министри подадоха оставки заради COVID-19

Липса на средства за борба с пандемията