Президентът на Еквадор Даниел Нобоа заяви в сряда, че страната му е във война с наркобанди, които държат повече от 130 затворнически пазачи и друг персонал за заложници, съобщава "Ройтерс".

Във вторник той обяви 22 банди за терористични организации, с което ги направи официални военни цели. Президентът пое властта през ноември, като обеща да се справи с проблема със сигурността, причинен от бандите за трафик на наркотици, транспортиращи кокаин през Еквадор.

"Ние сме във война и не можем да отстъпим пред тези терористични групи, каза Нобоа пред радиостанция Canela Radio в сряда. "Полагаме всички усилия да върнем всички заложници, каза Нобоа, добавяйки, че въоръжените сили са поели спасителните усилия. Правим всичко възможно и невъзможното, за да ги приберем живи и здрави."

Нобоа добави, че 90% от затворниците са чужденци - от Колумбия, Перу и Венецуела.

Припомняме, че вземането на заложници, което започна в ранните часове на понеделник и очевидното бягство на лидера на бандата Los Choneros Адолфо Масиас от затвора през уикенда, накараха Нобоа да обяви 60-дневно извънредно положение.

Той втвърди указа във вторник след поредица от експлозии в цялата страна и драматичното превземане в ефир за кратко на телевизионна станция от въоръжени мъже на живо. Нападателите по-късно бяха арестувани. 

Правителството каза, че насилието е реакция на плана на Нобоа да построи нови затвори с висока степен на сигурност за лидери на банди.

Във вторник конгресмените изразиха подкрепата си за въоръжените сили и подкрепиха усилията на Нобоа. Той има коалиция с мнозинство в Конгреса, след като партията му се съюзи както с лявото движение на бившия президент Рафаел Кореа, така и с християнска партия.

"В момента не се нуждая от тяхното одобрение за това, което правим, каза Нобоа, позовавайки се на указите, но поисках тяхната подкрепа."

Нобоа каза пред радиостанцията, че проектът за две нови съоръжения ще бъде публикуван в четвъртък.

Арестуваха въоръжените, щурмували телевизия в Еквадор

Арестуваха въоръжените, щурмували телевизия в Еквадор

След като президентът обяви 60-дневно извънредно положение последваха размирици

Нобоа също така се срещна с посланици в Еквадор в Кито в сряда сутринта.

Правителството на Перу във вторник обяви извънредно положение по северната си граница с Еквадор. Мярката бе въведена заради вълната от насилие, заляла съседната нация.

Премиерът Алберто Отарола отбеляза, че с обявяването на извънредно положение ще разположи неопределен брой армейски части в подкрепа на полицейските сили.

Министърът на правосъдието на Колумбия каза пред местното радио във вторник, че е готов да работи с Еквадор, но колумбийското законодателство налага репатрирането на граждани да се оценява за всеки отделен случай и да се основава на искания от самите затворници.

Колумбия, подобно на много страни от Латинска Америка, изрази подкрепата си за правителството на Еквадор и каза в сряда, че ще увеличи военното присъствие и контрола по общата им граница от почти 600 километра.

Осем души бяха убити, а други трима бяха ранени при въоръжени нападения в Гуаякил в Еквадор във вторник. 13 са арестуваните въоръжени мъже, които нахлуха в телевизионно студио по време на предаване на живо във вторник и заплашиха персонала. От понеделник насам са задържани най-малко 70 души. 

Еквадор обяви извънредно положение заради избягалия затворник

Еквадор обяви извънредно положение заради избягалия затворник

Мярката ще остане в сила 60 дни