Британската кралица Елизабет II посети стадиона „Кроук парк" в Ирландия, станал печално известен с убийството на 14 ирландци по време на войната за независимост, съобщи БиБиСи.

През ноември преди 91 години 13 зрители и един спортист са били убити от британските военни, които са открили огън в разгара на футболен мач.

На 21 ноември 1920 г. ИРА (католическата сепаратистка Ирландската републиканска армия) предприема операция срещу британските агенти, внедрени в Дъблин.

12 от тях са убити, включително двама членове на т.нар. спомагателни сили, които са на издръжка на полицията на Лондон.

В отговор спомагателните сили и редовната полиция решават да предприемат контраоперация по време на мач по традиционен ирландски (гаелски) футбол (Gaelic football).

Полицаите проникват в стадиона, където са се събрали 5000 зрители, и откриват огън по множеството.

Загиват 14 души, сред които една жена, две деца на 10 и 11 години, и двама играчи.

Aкцията не e била официално разрешена и за да се оправдаят, властите заявяват, че намерението на полицията било да претърси публиката за симпатизанти на ИРА, а националистите са стреляли първи. Последните разследвания опровергават тази версия.

Тази "кървава неделя" настройва ирландското население срещу британците и ускорява пътя към независимостта, официално обявена през 1922 г.

"Кроук парк", стопанисван от Гаелската атлетическа асоциация, е храм на гаелските спортове и чак до 2005 г. на него не се допускат "английски спортове" (футбол и ръгби).

С капацитет 82 300 места стадионът е един от най-големите в Европа.

Самият "Кроук парк" е строен в далечната 1884 г.

Кралица Елизабет II посети Мемориалния парк, за да почете загиналите през Първата световна война близо 50 000 ирландски войници. Британският монарх поднесе и цветя в памет на загиналите.

По време на церемонията премиерът на Северна Ирландия Питър Робинсон коментира: Всеки помни миналото, но сега трябва да погледнем в бъдещето. Има ясни знаци в обществото, че Великобритания и Ирландия вървят напред. Те искат по-добри отношения, намираме се в нова ера.

Малко по-рано кралицата и съпругът й херцог Филип посетиха прочутата пивоварна на Гинес в Дъблин, но любезно отказаха да опитат от бирата. Двойката обиколи пивоварната, една от водещите туристически дестинации в Ирландия във втория ден от историческата си визита там, отбелязват световните агенции. След това Елизабет II се срещна с премиера на Ирландия Енда Кени, с която обиколиха историческите сгради в столицата.

За по-късно днес е предвидена и официална реч на британския монарх в двореца в Дъблин, за която БиБиСи отбелязва, че се очаква да бъде от изключителна важност за отношенията между двете страни.

Двудневното посещение на Елизабет II в Ирландия е първото за последните 100 години на британски монарх.

Припомняме, часове пред кралската особа да пристигне в Ирландия там беше обезвредена бомба. 4 000 души са ангажирани с мерките за сигурност в страната по време на визтата на кралица Елизабет Втора.