Англия работи много усилено заедно с Европейския съюз за Брекзит и очаква критично важното гласуване на парламента за окончателното споразумение, заяви пред БНТ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

По думите й в настоящия момент Англия се намира в едно критично положение и почти няма време, за да види как точно може да се оправи с преговорите.

Тя изтъкна, че трябва да се знае дали англичаните искат или не искат да продължат със споразумението за Брекзит. "Ако се стигне дотам, че не решим какво искаме, ще поискаме действително някакво отлагане", посочи Хопкинс.

ЕС: Все още няма решение за Брекзит

ЕС: Все още няма решение за Брекзит

Въпросът за предпазния механизъм за Северна Ирландия все още не е разрешен

На въпрос има ли шанс Тереза Мей да предоговори сделката за Брекзит и да получи гласовете, които и трябват, Хопкинс отбеляза, че е напълно възможно, за да може да поискат и да постигнат това споразумение с всичките предвидени промени.

"Именно това иска нашият парламент - споразумение за Брекзит и се опитваме да постигнем тази цел. Това ще бъде възможно", сигурна е тя.

Пред Великобритания съществуват няколко подробности, които не могат да подредят. Те са свързани с границата на Ирландия със Северна Ирландия Именно заради това много хора не могат да разберат защо не може да се стигне до бързо споразумение, посочи Хопкинс.

Хокинс смята, че парламентът трябва да уточни всички тези подробности. Тя настоява за мирно интегрирано положение в отношенията между Англия, Ирландия, както и между Северна Ирландия и Ирландия.

Лондон налага мита на ЕС в случай на Брекзит без сделка

Лондон налага мита на ЕС в случай на Брекзит без сделка

Това ще бъде съобщено само ако напуснем без споразумение на 29 март

Тя припомни, че през последните две години става ясно, че британската политика доста е променила англичаните и вместо да се разделят на консерватори и лейбъристи, сега се делят на привърженици и противници на Брекзит.

Предизвикателството пред цялата политика е, че ние искаме да преминем към следващия етап, защото гледаме напред към бъдещето, уточни английският посланик.

"С тези спорове за или против Брекзит трябва да се стигне до положителна развръзка", подчерта Хопкинс.

Тя увери, че българските граждани, които живеят във Великобритания не трябва да се страхуват от един Брекзит. Техните права на работа и обучение, ще бъдат запазени, успокои посланик Хопкинс.

Запитана как ще отговори на френския президент Еманюел Макрон, кой е казал на британците истината им за бъдещето след Брекзит, Хопкинс заяви, че Англия не би могла да каже какво ще стане след излизането от ЕС.

Парламентите на Шотландия и Уелс гласуваха против сделката за Брекзит

Парламентите на Шотландия и Уелс гласуваха против сделката за Брекзит

Това засилва противоречията…