Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е започнала оценка на употребата на ваксината Covid-19 на Pfizer-BioNTech за лица на възраст от 12 до 15 години, след подобно искане в САЩ. Възможното му разрешение за деца се разглежда като решаваща стъпка към постигане на стаден имунитет, предаде РТЕ.

Комисия на EMA ще направи ускорена оценка на данните, предоставени от компанията, която предлага на пазара продукта. Това включва резултати от голямо текущо клинично проучване, включващо юноши на възраст над 12 години, каза агенцията, базирана в Амстердам. Агенцията ще обяви своите констатации през юни, освен ако не е необходима допълнителна информация, се добавя в изявлението.

Pfizer поиска от европейския регулатор да разреши ваксината им Covid-19, след като подадоха подобно искане до американските власти по-рано през април. Понастоящем тяхната ваксина е одобрена само за лица на възраст 16 и повече години. Данните от проучване на Фаза 3 показват, че ваксината осигурява стабилни антитела и е 100% ефективна за предотвратяване на заболяването във възрастовата група 12-15 години, съобщиха от компаниите.

Ако бъде одобрена, зелената светлина ще важи за всички 27 държави-членки на Европейския съюз. 

Ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява 100% защита при деца от 12 до 15 г.
Обновена

Ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява 100% защита при деца от 12 до 15 г.

Ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech е безопасна и ефективна