Ново социологическо проучване показва центристкият кандидат Еманюел Макрон за първи път да побеждава водача на крайната десница Марин льо Пен в първия тур на френските президентски избори през следващия месец, съобщава "Франс прес".

Преднината на Макрон идва, след като нарастващ брой представители на левия и центристкия политически спектър предоставят подкрепата си на 39-годишния бивш икономически министър, който се опитва да преобърне френската традиционна политика.

Проучването на "Харис" показва, че Макрон ще получи 26 процента от гласовете на 23 април, което е 6 на сто ръст в рамките на две седмици, в сравнение с 25 процента за лидера на "Националния фронт" Льо Пен, която дълго време водеше в допитванията за първия тур.

При най-вероятния сценарий, при който никой не печели абсолютно мнозинство, ще се проведе балотаж между първите двама кандидати, събрали най-голяма подкрепа на първия тур, на 7 май.

На балотажа Макрон ще спечели 65 на сто от гласовете, докато Марин льо Пен ще се задоволи само с 35 процента.

Макар че нито едно социологическо проучване понастоящем не прогнозира водачът на крайната десница да влезе в Елисейския дворец, националистката Льо Пен се надява да постигне шокиращия успех на американския президент Доналд Тръмп в президентските избори през миналата година.

В подкрепа на кампанията му, Макрон вчера спечели подкрепата на бившия социалистически кмет на Париж Бертран Деланое, който го нарече "реформатор, европеец и реалист".

Деланое, който управляваше френската столица от 2001 до 2014 г., коментира пред френско радио, че е подкрепил Макрон, защото било важно да се даде възможно най-голямата подкрепа на кандидата, който може да победи Марин льо Пен на първия тур.