Френският президент Еманюел Макрон е нарекъл британския министър-председател Борис Джонсън "клоун" в частен разговор. Това пише френското списание Le Canard enchaîné, цитирано от "Гардиън".

Според публикацията Макрон е казал, че Джонсън има "поведение на вулгарен човек".

Френският държавен глава се оплака от държанието на британския премиер, след като двамата разговаряха по телефона след потъването на лодка с бежанци в Ламанша миналата сряда.

Макрон се разгневи, когато по-късно Джонсън публикува в Twitter писмо, в което очертава план от пет точки за справяне с преминаването на мигранти през канала. "Преди два дни разговарях сериозно с министър-председателя Джонсън", заяви Макрон на пресконференция в петък след туита. "От своя страна продължавам да правя това, както правя с всички държави и всички лидери. Изненадан съм от методите, когато те не са сериозни. Ние не общуваме по тези въпроси чрез туитове и писма, които оповестяваме публично."

Но според списанието президентът е бил по-остър на четири очи. Изданието го цитира да заявява: "Борис Джонсън ми говори на пълни обороти, всичко върви добре, водим разговори като големи хора, а после ни се кара по един неелегантен начин. Винаги е един и същ цирк."

Макрон казал на съветниците си, че Джонсън по-късно му се е извинил за това, че публично е превърнал Франция в изкупителна жертва по въпроси като мигрантската криза. "Тъжно е да се види, че една голяма държава, с която бихме могли да направим огромен брой неща, се ръководи от клоун", допълнил френският президент.

Наскоро бившият френски посланик в Обединеното кралство Силви Берман заяви пред Times Radio, че отношенията между Франция и Великобритания "никога не са били толкова лоши от Ватерло насам".

Борис Джонсън не съжалява след яростта на Франция заради мигрантите

Борис Джонсън не съжалява след яростта на Франция заради мигрантите

Не съжалява за публикуваното писмо до Макрон в "Туитър"