Еманюел Макрон запази своите финансови и вътрешни министри, като назначи едва втората жена начело на външното министерство на Франция, съобщава Агенция Ройтерс. Президентът промени кабинета си преди парламентарните избори.

След преизбирането му през април, когато крайната десница беше най-близо до поемането на президентския пост, центристът Макрон обеща да управлява Франция "по различен начин" от първия мандат, по време на който фокусът му върху икономическите реформи остави голяма част от електората недоволна.

Той сега трябва да убеди избирателите, че отговаря на разочарованието им навреме за парламентарното гласуване през юни.

Посланикът на Франция в Лондон Катрин Колона беше избрана за външен министър, а Себастиан Лекорню, министър на отвъдморските територии, беше повишен в министър на отбраната.

В момента Колона е посланик на Франция във Великобритания. Тя е и бивш говорител на покойния президент Жак Ширак.

Най-голямата изненада дойде в министерството на образованието, където известният академик Пап Ндиайе, експерт по колониализма и расовите отношения, ще поеме поста от десния Жан-Мишел Бланкер.

Запазвайки съответните си портфейли на финансите и вътрешните министерства, Бруно Льо Мер и Джералд Дарманин ще бъдат присъединени на горната маса на кабинета от Катрин Колона като външен министър, съобщи президентството.

Агнес Пание-Рунахер беше повишена от младши министър на индустрията до министър на енергетиката. Тя ще бъде натоварена със задачата да съживи болния ядрен сектор в страната и да ускори внедряването на повече възобновяема енергия, като същевременно оформя отговора на Франция на газовата криза и гнева на избирателите от цените на енергията.

На Макрон му отне почти един месец да назначи нов кабинет. В понеделник той назначи Елизабет Борн за министър-председател.

Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за премиер

Макрон назначи 61-годишната Елизабет Борн за премиер

Вторият път, когато Франция има жена министър-председател