Центристкият бивш министър Еманюел Макрон е за първи път по-популярен от своя опонент от десницата Франсоа Фийон в борбата за президент на Франция. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от френските медии.

Макрон беше икономически министър до не много отдавна в правителството на президента социалист Франсоа Оланд, но подаде оставка, за да създаде свое политическо движение и да влезе в битката като независим кандидат за президент за изборите, които ще се проведат през пролетта на следващата година.

В социологическото допитване той е най-популярният сред 25 водещи френски политици, като има 35 процента рейтинг на одобрение, което е без промяна от преди месец.

На второ място е Ален Жупе, който бележи спад с 4 процента до 33 на сто, а трети е Фийон, който е загубил 6 процента от популярността си и има 31 процента рейтинг.

В края на ноември Фийон победи Жупе, спечелвайки номинацията на умерената десница за президентската надпревара.

Лидерът на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен, която е на четвърто място, бележи ръст в рейтинга си от 1 процент до 27 на сто.

Засега всички социологически проучвания предвиждат, че Фийон и Льо Пен ще заемат първите две места на първия тур и ще отидат на балотаж, като на него Фийон би спечелил две трети от гласовете.