Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани каза в четвъртък, че кризата в Близкия изток е "колективен геноцид" и че страната му винаги е предупреждавала за "безнаказаността" на Израел, цитира думите му "Ройтерс".

"Стана кристално ясно, че това, което се случва, е геноцид, в допълнение към превръщането на ивицата Газа в зона, негодна за обитаване от хора, в подготовка за разселване", каза той по време на срещата на върха на Диалога за азиатско сътрудничество в Доха.

Катарският емир също осъди израелските въздушни удари и военни операции "срещу братската Ливанска република".

Израел категорично се противопоставя на обвиненията, че извършва геноцид в Газа, където започна нападение преди година, след като бойци на Хамас нападнаха южните израелски градове на 7 октомври, убивайки 1200 души и залавяйки повече от 250 заложници. Повече от 41 500 жители на Газа са били убити по време на израелското нападение, според здравните власти в територията, управлявана от "Хамас".

Тази седмица Израел започна сухопътно нахлуване в Ливан срещу подкрепяното от Иран ливанско движение Хизбула, което стреля по Израел в знак на солидарност с палестинците.

Катар, Египет и Съединените щати многократно се опитваха да осигурят прекратяване на огъня между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас" в Газа.

Окончателното споразумение бе усложнено от промени, въведени от Израел.

Иранският президент Масуд Пезешкиан пристигна в Катар в сряда за двустранни преговори и среща на върха, на която каза, че се надява да привлече помощта на азиатските страни за предотвратяване на това, което той нарече "израелски престъпления" в Близкия изток

Президентът на Иран отива в Катар да събере опозиция срещу Израел

Президентът на Иран отива в Катар да събере опозиция срещу Израел

Той се надява да привлече помощта на азиатските страни за предотвратяване на "израелските престъпления" в Близкия изток