Емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Сабах, смятан за архитект на съвременната външна политика на страната, е починал на 91-годишна възраст. Това обявиха от кралския съд, цитирани от "Франс прес".

"С голяма тъга и мъка, ние скърбим... за смъртта на шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ал Сабах, емир на държавата Кувейт", каза шейх Али Джара ал Сабах, министър, отговарящ за кралските дела, в телевизионно изявление.

Държавната телевизия е прекъснала редовната си програма и е преминала към излъчване на рецитал на текстове от Корана преди съобщението за кончината на емира.

Емирът се лекуваше в болница в САЩ от юли, след като е претърпял операция в Кувейт.

Не са разкрити подробности за естеството на болестта или лечението на емира, като дворецът не казва къде е починал.

На емира, който управлява богатата на петрол държава от Персийския залив от 2006 г., му беше отстранен апендикса през 2002 г., две години след като му беше монтиран пейсмейкър. През 2007 г. той претърпя операция на уринарния тракт в САЩ.

Според кувейтския закон, когато емирът отсъства, престолонаследникът шейх Наваф ал Ахмад Ал Сабах, който е на 83 години и полубрат на емира, е действащ владетел.

Сега се очаква шейх Наваф, по-възрастен държавник, който е заемал високи постове от десетилетия, включително министерствата на отбраната и вътрешните работи, да бъде назначен за нов владетел.