Руската армия тази нощ отново е атакувала енергийната инфраструктура на Украйна - четири топлоелектрически централи са били сериозно повредени, потвърди държавният оператор тази сутрин. В съобщените на ДТЕК се посочва, че има и пострадали при ударите, предоставя се необходимата помощ.

Работи се по ликвидиране на последствията. В съобщението не се посочват повече детайли.

Енергийният министър на Украйна Герман Галущенко също потвърждава за атаката, като съобщава, че са засегнати обекти в Днепропетровска, Ивано-Франковска и Лвовска област.

Тази нощ руската армия атакува с ракети тип "Кинжал" и меняща се траектория области на Украйна. Въздушната тревога започна около 4 часа сутринта и обхвана всички област на страната.

Харков отново бе атакуван, като според съобщенията една от ракетите е застрашила болнично заведение, където са се намирали стотици пациенти. От взривната вълна на ракетата, която се е забила в земята до болницата, е пострадала самата сграда, както и комуникациите към нея, включително и водопровода.

Руски ракети летят по цяла Украйна

Руски ракети летят по цяла Украйна

През цялата нощ се получават съобщения от военните за засечени ракети

Общо 34 ракети са свалили военновъздушните сили на Украйна тази сутрин при атаката. Те отчитат:

  • 9 крилати ракети тип Х-101/Х-555 пуснати от Ту-95МС от района на Саратовска област.
  • 9 управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69, пуснати от Белгородска област и акваторията на Азовско море.
  • 2 крилати ракети "Искандер-К", пуснати от Крим
  • 4 ракети Х-47М2 "Кинжал" от самолети МиГ-31К, излетели от Рязанска и Тамбовска област
  • 8 крилати ракети "Калибър" от акваторията на Черно море
  • 2 зенитни управляеми ракети С-300, пуснати от Белгородска област

Припомняме, че вчера, след изказване на ръководителя на беларуските служби Иван Тертел, Киев предприе спешна евакуация на две болници, едната от която детска. Иван Тертел заяви вчера, че в вероятно в медицински заведения в Украйна са се прикрили терористи. Украинските власти възприеха изявлението на беларуските спецслужби като обещание цели на руските удари да станат именно болниците.