Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още трябва да внася руски втечнен природен газ (LNG), за ​​да избегне енергиен шок, въпреки че група държави-членки се опитват да забранят покупките на гориво от Москва, пише Financial Times.

Acer, енергийният надзорен орган на блока, каза в петък, че към усилията за ограничаване на рекордния внос на руски втечнен природен газ в Европа "трябва да се подхожда предпазливо", тъй като доставките на тръбопроводен газ от страната се очаква да спаднат в края на годината.

"Намаляването на руския внос на втечнен природен газ трябва да се обмисли постепенно", каза Acer в доклад, който подчертава трудността за ЕС да балансира енергийната сигурност със стремежа да удари финансите на Русия чрез намаляване на покупките на газ.

Контролният орган, който следи отблизо енергийния пазар на Европа за неблагоприятни развития, играе водеща роля в координирането на националните регулаторни органи.

Въпреки че ЕС успя да замени руския тръбопроводен газ с втечнен природен газ след пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна през 2022 г. , световният газов пазар все още е напрегнат.

Енергийните пазари бяха нестабилни тази година, на фона на опасенията за възможна ескалация на войната на Израел с "Хамас" и конфронтация с Иран, въпреки че до момента повишенията на цените на петрола и газа бяха относително ограничени.

До голяма степен ЕС смекчи отказа си от руския тръбопроводен газ, като увеличи покупките си на LNG от страната, както и от други доставчици.

Европа внесла рекордно количество втечнен газ през 2023 г.

Европа внесла рекордно количество втечнен газ през 2023 г.

Количествата надхвърлят 131 милиарда кубически метра

Сега Русия е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за блока след САЩ, като представлява 16 процента от общия внос миналата година. Според Kpler, доставчик на данни, 15,5 милиона тона руски втечнен природен газ, закупен от страните от ЕС миналата година, са с близо 40 процента повече от общия обем през 2021 г.

Дипломати от ЕС казват, че страни, включително Швеция, Финландия и балтийските държави, настояват ЕС да наложи незабавна пълна забрана на руския LNG, стъпка, която ще изисква единодушие от държавите-членки. Представители на държавите-членки ще лобират пред Европейската комисия относно плана следващата седмица.

"Това е особено важен въпрос за страните около Балтийско море", каза дипломат, участващ в преговорите.

Но горивото се внася от страни като Франция, Испания и Белгия, а част от него се продава на Германия и нейните централноевропейски съседи, които се опитват да намалят енергийните разходи за индустрията.

Контролният орган на ЕС също така изрази загрижеността си относно използването на нови правомощия от отделни държави-членки "за временно ограничаване на доставките на газ, включително втечнен природен газ, от Русия и Беларус", отбелязвайки, че подобни ходове могат да засегнат дългосрочните договори за доставка, договорени с Москва преди инвазията в Украйна през 2022 г.

Нарушаването на такива договори може да принуди европейските компании да плащат солидни неустойки.

Новите правомощия бяха подкрепени от Европейския парламент миналата седмица, но все още изискват окончателно одобрение от държавите-членки.

Регулаторът подчерта, че прекратяването на доставките по тръбопроводи от Русия през Украйна до ЕС тази година ще намали доставките на газ в блока с 13,6 милиарда кубически метра, или около 4 процента от общото потребление през миналата година.

Изтичането на договора за транзит ще прекрати потоците през един от само двата оставащи тръбопроводни маршрута от Русия към Европа; другата отива под Черно море към Турция и България.

Като цяло европейският внос на газ от Русия е намалял с около две трети от нивата преди инвазията, въпреки че доставките се пренасочиха от тръбопроводи към LNG.

В допълнителен знак за потенциално напрежение в рамките на ЕС по отношение на енергийната сигурност, Австрия, Унгария, Чехия и Словакия предупредиха, че германската такса върху транспортирането на газ от страната може да ги принуди да увеличат руския внос.

Комисията каза, че "едностранните национални мерки под формата на ограничения за износ или налози на трансгранични изходни точки излагат на риск енергийната солидарност". Тя отказа да коментира дали ще започне съдебно производство срещу Германия, което Австрия поиска.

Русия изобличи отдавнашни кроежи на САЩ да спрат енергийния ѝ износ

Русия изобличи отдавнашни кроежи на САЩ да спрат енергийния ѝ износ

Вашингтон се опитвал да "закачи" сюзниците си за много по-скъпото американско гориво