Съединените щати отдавна кроят планове да сложат край на руския износ на енергийни ресурси, включително на природен газ. Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Думите му са по повод скорошни заплахи на високопоставени служители на Държавния департамент срещу руската нефтена и газова индустрия, включително проекта Arctic LNG-2.

По негови думи администрацията на САЩ е въвела безкраен брой санкции и настоящите изявления на местните политици са предвидими и са в съответствие със стратегическия курс на Вашингтон.

САЩ се опитват да "закачат" своите съюзници и страни от Глобалния юг за много по-скъпото американско гориво, отбеляза още Антонов.

Флотилия от US-танкери с втечнен газ спасява Европа от шантажа на Путин

Флотилия от US-танкери с втечнен газ спасява Европа от шантажа на Путин

30 танкера с близо 5 млн. куб м…

"Местните русофоби правят всичко възможно, за да намалят приходите в руския бюджет", като се застъпват "за енергийната независимост на сателитите", посочи той.

В действителност САЩ се опитват "да осигурят конкурентно предимство за собствените си производители" и "закачат" съюзниците и страните от Глобалния юг, които се нуждаят от въглеводороди, за американско, много по-скъпо гориво, предупреди Антонов.

"С други думи , говорим за крещяща жажда за печалба, умножена от неоколониални стремежи", подчерта дипломатът.

Той заяви, че заплахите от американска страна може да сочат и към много по-безразсъдни идеи.

"Достатъчно е да си припомним как след многократни обещания да се сложи край на газопроводите "Северен поток", руската подводна газова инфраструктура беше взривена при терористична атака. Освен това разследването се забавя по всякакъв начин от западните страни. Очевидно има нещо за криене", заключи посланикът.

Добивът на нефт и газ в Русия ще е секретен чак до април 2025 г.

Добивът на нефт и газ в Русия ще е секретен чак до април 2025 г.

Кремъл крие ключови данни за икономиката си