Руското правителство удължи до 1 април 2025 г. срока за преустановяване на публикуването на статистически данни за производството на нефт, газ и кондензат.

Това се посочва в заповедта, публикувана на официалния уебсайт на правните актове.

Публикуването на тези данни, съгласно предишната правителствена заповед, беше спряно през април 2023 г. за срок до 1 април 2024 г.

Както бе съобщено, Росстат не публикува месечни, тримесечни и годишни статистически данни за производството на нефт, газ и газов кондензат.

Това не попречи на руския президент Владимир Путин в годишното си обръщение пред парламента да се похвали с добива на газ и нефт.

Държави от Европейския съюз като Унгария, вече сключиха нови договори с Москва за допълнителни доставки на газ, припомня "Дойче веле".

"Газпром" се хвали с рекордни доставки за Китай

"Газпром" се хвали с рекордни доставки за Китай

Новият рекорд на дневните доставки падна в събота, а предишният беше регистриран в края на ноември

Пространна част от едно от редките интервюта на Путин в последно време бе свързана с икономическата тема, но предимно европейската, а не руската. Руският президент обяснява и че руският износ на газ и петрол се е насочил към други пътища в чужбина, след отказа на много европейски държави от нови договори с "Газпром" а и в самата Русия са започнали да работят повече върху собствената си газификация.

Едновременно с това стана ясно, че Украйна няма да подновява договора за пренос на руски газ към Европа от 2025 г., което означава, че Европа няма да получи 14 милиарда кубични метра годишно. Най-много по това трасе получава Австрия, след това Унгария, Словакия, Чехия. 

България не получава руски природен газ от април 2022 г, когато едностранно "Газпром" спря изпълнението на договора си за доставка, валиден до края на годината, а преговори за нов дългосрочен договор така и не се проведоха.