САЩ ще доставят допълнителни количества втечнен природен газ за Европа, за да й помогнат да намали зависимостта си от руския газ. Това обяви официално американският президент Джо Байдън, цитиран от "Ройтерс".

Държавният глава обяви споразумението по време на посещението си в Брюксел.

Той съобщи, че е договорен съвместен план за постигането на тази цел, като същевременно се ускорява напредъкът към бъдеще на чиста енергия.

"Ние се събираме, за да намалим зависимостта на Европа от руския петрол. Не трябва да подкрепяме бруталната атака на Путин срещу Украйна", категоричен бе той.

Русия внася над 25% от петрола в Европейския съюз, както и покрива 40% от нуждите от газ на ЕС.

САЩ ще изпращат повече газ на Европа през Великобритания

САЩ ще изпращат повече газ на Европа през Великобритания

Това обяви британският посланик във Вашингтон

По думи на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ.

Това вероятно ще изисква нови съоръжения за внос на втечнен природен газ, като според Белия дом партньорството е насочено и към намаляване на зависимостта от изкопаеми горива в дългосрочен план чрез енергийна ефективност и алтернативни източници на енергия.

По-рано тази седмица съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан съобщи, че САЩ обмислят начини да отговорят на искането на ЕС за доставки на американски втечнен природен газ, без обаче да разкрие повече подробности.

САЩ и Великобритания вече се отказаха от руския петрол, но ЕС не посмя да направи тази стъпка. В същото време Европейската комисия разработи план за постепенно извеждане на петрол, въглища и газ от Русия до 2030 г.

ЕС умува как да скъса с руския енергиен внос, без да нарани икономиката си

ЕС умува как да скъса с руския енергиен внос, без да нарани икономиката си

Това е най-силният лост срещу Путин, убедена е Фон дер Лайен