Докладът за борба с бедността в ЕС, който ЕП прие с с 540 гласа "за", 57 "против" и 32 "въздържали се", препоръчва приемането на всеобхватен подход за решаване на този проблем, който да включва гарантиран минимален доход в размер на поне 60 % от средната заплата.

Евродепутатите настояват и за по-добър достъп до "качествена" работа и до социални услуги, съобщава Портал Европа.

Депутатите искат също детската бедност да бъде намалена с 50 % до 2012 г., а проблемът с бездомните да бъде окончателно решен до 2015 г.

В доклада на Габриеле Цимер (ЕОЛ, СЗЛ, Германия) за насърчаване на социалното включванеи борбата с бедността (включително детската бедност) в ЕС депутатите подчертават, че "наличието на работа е най-добрият начин да се избегне бедността и социалната изолация, но не винаги е гаранция за това".

Според данните в доклада 8 % от работницитев ЕС (или 17 милиона) живеят в бедност поради ниски доходи, независимо от това, че са заети, докато 15 % получават крайно ниски заплати.

Значителна част от населението на Съюза пък продължава да живее в социална изолация, тъй като всеки пети човек обитава жилище под стандартите, а 10 % живеят в домакинства, в които всички са безработни.

ЕП насърчава държавите-членки да приемат схеми за гарантиран минимален доход за социално приобщаване.

Схемите за минимални доходи трябва също така да бъдат допълнени от пакет помощни мерки за улесняване на социалната интеграция в областта на жилищното настаняване, подпомагането на образованието, обучението, преквалифицирането и обучението през целия живот.

Депутатите настоятелно призовават държавите-членки да намалят детската бедност с 50 % до 2012 г. ЕП призовава Съвета да постигне споразумение за ангажимент на ниво ЕС за решаване на проблема с бездомните хора до 2015 г.