Руските власти носят отговорност за извършените от армията "Вагнер" престъпления - това се казва в резолюция на Европейския парламент за посегателствата върху човешките права, извършени от наемниците на руското армейско формирование.

В съобщение, публикувано на сайта на ЕП се казва, че документът е приет с подкрепата на 585 депутати, 40 са гласували против, 43-ма са се въздържали.

Европейските депутати категорично осъждат жестоките престъпления, извършени от руската паравоенна организация "Вагнер" и подобни на нея формирования в различни зони на конфликти, се казва в съобщението. Посочва се, че руската държава е отговорна за финансирането, обучението, управлението и оперативното командване на тези групировки, както и че действията на "Вагнер" съвпадат с опитите на Русия да засили влиянието си в такива зони.

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руската "Вагнер" скандализира с тежки нарушения на правата на човека в Африка

Руските наемници подкрепят военните в ЦАР

Групата "Вагнер", както и другите военизирани наемници трябва да се възприемат като прокси организации на руската държава, се казва в резолюцията.

С оглед на последиците от престъпленията на руските наемници, евродепутатите приветстват изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел за приемане на санкции срещу "лица и формирования, свързани с групата "Вагнер", както и срещу физически и юридически лица, работещи с тях. Членовете на ЕП призовават санкциите на включват забрани за пътуване и замразяване на активи на всички оперативни служители на "Вагнер".

В документа се казва, че "Вагнер" участва в множество конфликти по целия свят, сред които са тези в Украйна, Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република, Венецуела.

Доклад в ООН: Стотици наемници от руската "Вагнер" действат в Либия

Доклад в ООН: Стотици наемници от руската "Вагнер" действат в Либия

Те подкрепят Халифа Хафтар срещу правителството

Европарламентът призовава всички страни, които използват "услугите" на "Вагнер" или свързани с групировката организации, да прекъснат всички връзки с паравоенната формация и нейните служители. В документа е включен и призив към Европейската комисия да гарантира, че еврофондовете при никакви условия няма да се използват от страните-бенефициенти за финансиране на частни военни компании, свързани с нарушения на човешките права, какъвто е случаят с "Вегнер".

През миналата седмица съветът на външните министри от страните в ЕС взе политическо решение за налагане на санкции по отношение на "Вагнер" и свързаните с дейността на групировката лица и институции.