Европейският парламент изразява в резолюция недоволство от ограничения напредък, постигнат от Босна и Херцеговина като потенциална страна кандидатка за членство в ЕС.

Националистическата и сепаратистката риторика води до разделение в страната и вреди на европейските перспективи пред нея, подчертават депутатите в приетия днес текст.

Въпреки това, ЕП подкрепя предложението за премахване на визите за босненските граждани.

Членовете на ЕП отбелязват с нарастващо безпокойство нестабилния политически климат преди общите избори през октомври, както и липсата на обща визия между босненските политически сили.

Употребата на подстрекателски език, както и на националистическа и сепаратистка риторика подкопават процеса на междуетническо помирение в страната и функционирането на държавните структури, се казва в резолюцията.

В този контекст Парламентът призовава за сериозен ангажимент и постигане на трайни споразумения, които да създадат добре функционираща държава, да подготвят институциите на Босна и Херцеговина за интеграция в ЕС и да подобрят ситуацията в държавата като цяло.

Двете автономни области (Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация) трябва да спазват Дейтънското мирно споразумение в неговата цялост, подчертават депутатите, както и да се въздържат от лични нападки срещу върховния представител и целия международен екип в страната.

Сътрудничеството с Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) "продължава да бъде на задоволително ниво", като босненските власти трябва да продължат да улесняват арестите на всички обвиняеми от МТБЮ и разбиването на подкрепящите ги мрежи, пише още в резолюцията.

В заключение резолюцията приветства неотдавнашните изявления на хърватския президент, който се извини за политиката на Хърватия в Босна и Херцеговина през 90-те години и отдаде почит на жертвите от всяка общност.

Депутатите считат този жест за важна крачка в насърчаването на етническо помирение между балканските нации и призовават другите съседни на Босна и Херцеговина страни да последват този пример.