Във вторник Европейският парламент прие нови правила, насърчаващи потребителите да избират поправка вместо замяна на уредите си. С цел утвърждаване на правото на ремонт и намаляване на въздействието на масовото потребление върху околната среда, предложението получи подкрепата на 590 гласа "за", при 15 "против" и 15 "въздържал се".

Според новите правила, продавачите ще бъдат задължени да предоставят предимство на ремонта пред замяната по време на гаранционния период, освен ако този процес е невъзможен или неудобен за потребителя. Гаранцията ще бъде удължена с една година след успешен ремонт. Потребителите ще имат право да изискват ремонт на уреди като перални машини, прахосмукачки, смартфони и велосипеди и след изтичане на гаранцията.

За да направят ремонтите по-достъпни, членовете на ЕП предлагат производителите да предоставят заместващи устройства по време на ремонт и да подпомагат независимите сервизи. Национални онлайн платформи ще бъдат създадени, помагайки на потребителите да намерят лесно сервизи и продавачи на обновени стоки в близост до тях.

Отпадъците от изхвърлянето на стоки, които могат да бъдат ремонтирани, оказват сериозно въздействие върху околната среда.

Според Европейската комисия, всяка година в ЕС се генерират 261 милиона тона CO₂-еквивалентни емисии, добиват се 30 милиона тона ресурси, и се изхвърлят 35 милиона тона отпадъци. Изследвания показват, че 77% от гражданите на ЕС предпочитат ремонт пред закупуването на нова стока.

Докладчикът Рене Репази от Германия отбеляза, че този ход отговаря на исканията на гражданите и подчерта важността на подкрепата за независимите сервизи. Преговорите със Съвета са планирани за декември.

ЕК удължи подпомагането на земеделците заради войната в Украйна до средата на 2024 г.

ЕК удължи подпомагането на земеделците заради войната в Украйна до средата на 2024 г.

Таванът на помощта се увеличава до 280 000 евро