Европейският парламент прие резолюция, с която препоръча на Великобритания двете страни да сключат споразумение за асоцииране след излизането на държавата от ЕС.

Според евродепутатите в основата на споразумението за асоцииране трябва да седят следните стълбове: зачитане на целостта на вътрешния пазар, митническия съюз и четирите свободи; осигуряване на еднакво и справедливо отношение към гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство и британските граждани, живеещи в ЕС; запазване на правата на гражданите, заложени в Белфасткото споразумение (Ирландската граница).

ЕС публикува проектодоговора за Брекзит

ЕС публикува проектодоговора за Брекзит

Границата на Ирландия със Северна Ирландия отново е препъникамък

Резолюцията очертава подходяща рамката на бъдещите отношение между ЕС и Великобритания след Брекзит, взимайки предвид червените линии, обявени от британското правителство.
Резолюцията е изготвена от работната група на ЕП за Брекзит и беше приета с 544 гласа "за", 110 гласа "против" и 51 гласа "въздържал се".

ЕП предлага бъдещите отношенията между ЕС и Великобритания да се базират на 4 основи:

  • търговия и икономически отношения;
  • вътрешна сигурност;
  • сътрудничество във външната политика и отбраната;
  • тематично сътрудничество, например в сферата на трансгранични научни и иновационни проекти.
Великобритания близо до споразумение с ЕС за преходния период

Великобритания близо до споразумение с ЕС за преходния период

Това заяви заместник-министърът за Брекзит Робин Уолкър

Според ЕП бъдещата рамка за двустранни отношения между двете страни след развода трябва да включва и солиден механизъм за разрешаването на евентуални спорове.

Резолюцията приветства проекта на споразумение за оттегляне на ЕК от 28 февруари и изразява подкрепа за предложените преходни мерки.

Резолюцията приветства и проекта относно Ирландия и Северна Ирландия, включително и възможността за съдействие от декемврийския съвместен доклад, която предоставя конкретни резервни мерки срещу засилване на граничния контрол и запазва сътрудничеството между юга и севера.

ЕС иска да „анексира” Северна Ирландия, скочи Лондон

ЕС иска да „анексира” Северна Ирландия, скочи Лондон

Заплашва "конституционната цялост" на Обединеното кралство

Българският евродепутата Момчил Неков коментира резолюцията. По думите му Брекзит определено ще промени Европейския съюз както за гражданите, така и за бизнеса. "За нас, българите, е важно в кратки срокове да се постигне споразумение, което да гарантира правата на гражданите, за да могат всички тези хиляди българи да живеят без притеснения за бъдещето си. За последното десетилетие стокообменът между Великобритания и България се е удвоил до 1.2 милиарда евро на годишна база. Без споразумение след Брекзит, българският износ за Обединеното кралство, равняващ се на 500 милиона евро, е застрашен. В наш интерес е тази икономическа връзка да се запази поне на днешните нива. Трябва да се изостави езикът на политическите обвинения и да погледнем прагматично на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", заяви евродепутатът.

Правата на българите във Великобритания - гарантирани, потвърдиха Борисов и Барние

Правата на българите във Великобритания - гарантирани, потвърдиха Борисов и Барние

Премиерът заяви, че се надява Великобритания да се завърне в ЕС