ЕС иска да "анексира" Северна Ирландия. Правителството на Великобритания трябва да "покаже зъби".

Това обяви членът на Демократичната юнионистка партия и депутат в британския парламент Иън Пейсли-младши пред министъра, отговарящ за Северна Ирландия, Карън Брадли в Комисията по въпросите на Северна Ирландия, пише "Гардиън".

ЕС публикува проектодоговора за Брекзит

ЕС публикува проектодоговора за Брекзит

Границата на Ирландия със Северна Ирландия отново е препъникамък

Иън Пейсли-младши коментира проекта на договора между ЕС и Лондон за Брекзит, който предвижда Северна Ирландия да остане в митническия съюз и единния пазар.

"Ужасен съм и съм отвратен от това как ЕС може да си позволи да каже, че иска да анексира част от Великобритания и да я отнеме от управлението на останалата част от Великобритания", изтъкна той.

Лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър пък заяви, че проектът на договора е конституционно неприемлив. Според нея това би било икономическа катастрофа за Северна Ирландия.

Предложението на ЕС за границата със Северна Ирландия заплашва "конституционната цялост" на Обединеното кралство, обяви премиерът на Великобритания Тереза Мей, цитирана от БиБиСи.

В документа се отбелязва, че ЕС предлага "обща регулираща зона" след Брекзит, ако не бъде постигнато решение за Северна Ирландия.

Мей подчерта, че "нито един британски премиер не може да се съгласи" с това.

ЕС увери, че спорната опция няма за цел да "провокира" Великобритания.

Британският министър-председател ясно заяви, че ще обяви опозицията си срещу този вариант "кристално ясно" пред Европейската комисия.

Поддръжниците на Брекзит обявиха, че предложението е "напълно неприемливо", тъй като означава анексиране на Северна Ирландия.

Също така се обявяват против ролята на Европейския съд след Брекзит.