Водещи представители на Европейския парламент се обръщат към Великобритания с призив във връзка с тежката епидемична ситуация да бъде продължено действието на временното споразумение, по което сега се осъществява търговията между Лондон и ЕС, предаде Дойче веле.

Заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли подчерта, че Лондон е изправен пред двойно предизвикателство заради Брекзит и новия щам на коронавируса, затова преходният период би трябвало да бъде продължен.

Проблеми с рибарството спъват преговорите за Брекзит

Проблеми с рибарството спъват преговорите за Брекзит

Борис Джонсън предпупреди, че преговорите са в "сериозна ситуация"

В интервю за RND, което излиза днес, Барли коментира, че ЕС не отдръпва протегната си ръка към Лондон с предложение за удължаване на преходния период. Сега думата има британският премиер Борис Джонсън, който трябва да вземе решение по предложението.

Ако действието на споразумението не бъде продължено, преходният период, през който Великобритания се ползва с търговски преференции на член на ЕС, изтича на 31 декември 2020 г.

Великобритания настоя ЕС да оттегли "неразумните искания", за да има сделка

Великобритания настоя ЕС да оттегли "неразумните искания", за да има сделка

ЕС не уважавал резултата от референдума за Брекзит

По-рано депутати от Консервативната партия призоваха Борис Джонсън да се придържа твърдо към по-ранното си обещание за сценарий без сделка с ЕС.

Според бившия министър на кабинета Иън Дънкан Смит, Джонсън трябва да бъде готов да спре преговорите, ако не се постигне напредък, като добави, че служителите на ЕС са тези, които трябва да бъдат гъвкави, "ако искат сделка".