Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че преговорите за Брекзит са в "сериозна ситуация", като предполага, че е "много вероятно" споразумение между ЕС и Великобритания да не бъде постигнато поради проблеми, свързани с рибарството, предаде "Спутнук".

Той направи изявлението след телефонно обаждане с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, по време на което Джонсън посочи, че Великобритания "не може да приеме ситуация', при която е единствената суверенна държава в света, която не може да контролира достъпа до собствените си води за продължителен период от време и да бъде изправен пред риболовни квоти, които са поставили в неравностойно положение собствената си индустрия ".

Премиерът на Обединеното кралство определи позицията на ЕС по въпроса като "просто неразумна", като добави, че "ако трябва да има споразумение, трябва да се промени значително".

Джонсън подчерта, че "е останало малко време" за сключване на сделка и че ако не може да бъде сключена сделка, "Великобритания и ЕС ще се разделят като приятели, като Обединеното кралство търгува с ЕС по австралийски условия".

Изявлението дойде, когато главният преговарящ на ЕС Майкъл Барние написа в "туитър", че ситуацията в преговорите между Лондон и Брюксел е "много сериозна", тъй като "напредъкът изглежда блокиран и времето изтича".

Урсула фон дер Лайен от своя страна остана предпазлива оптимистка по отношение на преговорите и приветства "значителен напредък по много въпроси".

В същото време тя заяви след телефонното обаждане с Джонсън, че "големи разлики предстои да бъдат преодолени, по-специално в областта на рибарството" и че "преодоляването им ще бъде много предизвикателство.

По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия призова двете страни да продължат усилията си да се опитат да разрешат брега на Брекзит, като добави, че "както стоят нещата, не мога да ви кажа дали ще има сделка или не.

"Но мога да ви кажа, че сега има път към споразумение. Пътят може да е много тесен, но е налице", отбеляза тя, казвайки, че "следващите дни ще бъдат решаващи".

Според британския премиер евентуалното напускане на страната от ЕС в края на преходния период в момента е най-вероятният сценарий и Великобритания трябва да се "подготви" за това с "увереност".

Това се случи, когато Джонсън и фон дер Лайен се съгласиха да удължат преговорите по търговското споразумение между Обединеното кралство и ЕС след самоналожения краен срок от 13 декември. Страните остават в конфликт относно достъпа на ЕС до риболовните зони в Обединеното кралство, управлението след Брекзит и така наречения въпрос за "равни условия", който има за цел да гарантира, че нито една от страните не получава нечестно предимство.

Великобритания официално напусна ЕС през януари, влизайки в 11-месечен преходен период, който трябва да изтече на 31 декември. По време на прехода се очакваше Великобритания да договори търговска сделка с блока, но споразумение все още не е видяло бял свят.