Евродепутатите одобриха регламента за защита на средствата на Европейския съюз от злоупотреби от страна на правителствата на страните членки, които нарушават принципите на правовата държава.

Съгласно новия регламент плащанията от бюджета на ЕС могат да бъдат задържани от държави, в които установените нарушения на принципите на правовата държава излагат на риск управлението на средствата на ЕС. В същото време ЕС гарантира, че крайните бенефициери няма да бъдат потърпевши от това.

"Ние се справихме. Сега това е закон. Едностранна декларация не може да промени този факт. Режимът на обвързаност с условия ще ни позволи да контролираме съмнителни планове за прилагане на средствата на ЕС в противоположност на ценностите на ЕС", настоя евродепутатът Петри Сарвама от Европейската народна партия.

В ЕС се договориха: Евросредства само при върховенство на правото

В ЕС се договориха: Евросредства само при върховенство на правото

"Важен етап в нашите усилия за финализиране на следващия дългосрочен бюджет на ЕС"

"ЕС не е заведение с "меню по избор", където можеш да запазиш правата си, без да изпълняваш задълженията си. Това е общност, основана на общи ценности, която страните членки и гражданите трябва да отстояват. Механизмът, обвързващ бюджета на ЕС със зачитането на принципите на правовата държава, който бе приет днес, е голямо постижение за Европейския парламент", подчерта испанският евродепутат Ейдер Гардиасабал Рубиал от групата на социалистите и демократите.

"ЕП се погрижи бюджетните санкции съгласно настоящия регламент да бъдат насочени пряко към нарушителите, а не към крайните бенефициери. Студентите, изследователите, дружествата и неправителствените организации няма да бъдат засегнати, тъй като въведохме предпазна мрежа за тяхната защита", заключи тя.

След като Европейската комисия установи нарушение, ще предложи задействане на механизма за условност, свързан с върховенството на закона, срещу дадено правителство на ЕС и впоследствие ще намали или замрази плащанията за тази страна членка от бюджета на ЕС.

След това Европейският съвет ще разполага с един месец, за да гласува по предложените мерки (или три месеца в изключителни случаи) с квалифицирано мнозинство.

77% от европейците настояват за обвързване на евросредствата с принципите на правовата държава

77% от европейците настояват за обвързване на евросредствата с принципите на правовата държава

Много европейци се страхуват от пряко въздействие на пандемията върху личните им финанси

Евродепутатите успяха да съкратят периода, в който институциите на ЕС ще трябва да приемат мерки срещу страна членка, ако бъдат установени рискове от нарушаване на принципите на правовата държава, до максимум 7-9 месеца (в сравнение с първоначално предложените 12 до 13 месеца от Съвета на ЕС).

Благодарение на Европейския парламент новият закон ще се прилага не само при пряка злоупотреба със средства на ЕС, като например случаи на корупция или измама. Той ще се прилага и за системни нарушения на основни ценности, които всички страни членки трябва да зачитат, като демокрацията или независимостта на съдебната система, когато тези нарушения засягат- или има риск да засегнат - управлението на европейските средства.

По време на преговорите евродепутатите успяха също така да осигурят специална разпоредба, която изяснява възможния обхват на нарушенията, чрез изброяването на примери като заплахи за независимостта на съдебната власт, некоригиране на произволни/незаконни решения и ограничаване на правните средства за защита.

Муден старт за новия европрокурор срещу краденето на евросредства

Муден старт за новия европрокурор срещу краденето на евросредства

Лаура Кьовеши вижда доста проблеми