Задействането на европейската прокуратура за изкореняването на измамите със средствата, отпускани от фондовете на Европейския съюз, е подкопано от закъснения, дори след като Брюксел се готви да раздаде стотици милиарди средства за възстановяването от кризата, предизвикана от пандемията от новия коронавирус.

Първият европейски прокурор, бившият ръководител на борбата с корупцията в Румъния Лаура Кодрута Кьовеши, положи клетва миналия месец заедно с 22-ма прокурори от страните членки на ЕС, участващи в новата европейска институция.

Но нейната мисия, която първоначално трябваше да започне през ноември, е стопирана, като нейната служба се опитва да назначи още 140 следователи, които да ръководят разследвания в участващите страни членки.

Тези действащи по места прокурори ще бъдат контролирани от базирания в Люксембург екип на Кьовеши. Без тях работата не може да започне, а остават много практически трудности.

"Докато не разполагаме с тези прокурори, ние всички не можем да започнем дейността", подчертава Кьовеши в интервю за "Франс прес", като обяснява, че страните членки трябва да представят кандидати.

Някои от столиците, които се съгласиха да участват в инициативата, вече адаптираха вътрешното си законодателство, за да позволят на прокурорите да се присъединят към екипа на Кьовеши.

Но други все още изготвят законопроекти, а Кьовеши, която често се оказваше в конфликт със собственото си правителство в Румъния, иска да гарантира, че хората ѝ са наистина независими.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс споделя опасенията на новия европрокурор.

"Надявам се да започнем тази година", каза бившият външен министър на Белгия, като добави, че екипът трябва да е готов за работа веднага щом бъде мобилизиран отложеният дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021-2027.

"Ще харчим повече пари по-бързо и по-гъвкаво", отбеляза той.

"Още повече се нуждаем от ефективен инструмент за разследване и наказателно преследване на европейско ниво, защото рисковете от измами и финансови престъпления около бюджета са много по-големи", допълни Рейндерс.

Предстоящото приемане на пакета за възстановяване на ЕС от COVID-19 кризата и седемгодишния евробюджет ще предизвика поток от парични средства към правителствата на страните членки с изпаднали в затруднение икономики.

Ала Кьовеши предупреждава, че нейният екип ще се нуждае от повече собствено финансиране, ако трябва да се противопоставя на риска отпусканите средства да бъдат откраднати или пренасочени към политически проекти и приближени на лидерите на ЕС.

Европрокурорът каза, че Европейската комисия е отпуснала 37,7 млн. евро на нейната служба през 2021 г., докато тя изчислява, че ще ѝ трябват поне 55 милиона.

Кьовеши иска екип на високо ниво за финансово разследване в Люксембург, който да "свърже всички точки" и да проследява средствата по банкови сметки, докато прокурорите на място провеждат криминални разследвания в страните членки.

"Все още ни липсват около 80 позиции", каза тя, аргументирайки се, че разходите на Европейската прокуратура представляват "дребна сума" в сравнение с парите, които ще спести при предотвратени измами.

Рейндерс се срещна с колегията на прокурорите вчера, а днес проведе видеоконференция с министрите на правосъдието на страните членки.

Но той заяви, че мисията на Кьовеши може да се наложи да започне, както е в момента, докато Европейският парламент и правителствата на страните членки разглеждат нейните искания.

"Това е единственият начин да се докаже нуждата", аргументира се той.

Репутацията на Кьовеши като независим магистрат беше затвърдена, след като румънското правителство, все още търпящо имиджови щети от нейните разследвания, се противопостави на номинацията ѝ за ролята на европейски прокурор.

Кьовеши отбеляза, че не е участвала в подбора на кандидати за колегията на прокурорите, но "основната ми работа е да съм сигурна, че всички прокурори... ще бъдат независими и ще работят независимо".

За разлика от сегашните органи за борба с измамите и трансграничната престъпност, Евроджъст и ОЛАФ, Европейската прокуратура ще може да извършва криминални разследвания въз основа на подадени до нея жалби.

Тя може да преследва и конфискува активи и има юрисдикция по отношение на измами, включващи над 10 000 евро от фондовете на ЕС, измами с ДДС над 10 млн. евро, пране на пари, корупция и организирана престъпност.

Кьовеши подчерта, че ЕС губи между 30 и 60 млрд. евро годишно от престъпления на бели якички и че възнамерява да "възстанови голяма част от тях".