Европейският парламент изрази загриженост за сериозни нарушения на човешките права в Русия, които се наблюдават постоянно, предадоха информационните агенции.

Защитата на човешките права е приоритетна задача - това се казва в съвместно изявление на председателя на комисията по външните работи на ЕП Дейвид Макалистър, шефа на подкомисията по правата на човека Пиер-Антонио Панцери и председателя на делегацията на ЕП по парламентарното сътрудничество между ЕС и Русия - Отмар Карас.

Повод за изявлението е откриването на Световното първенство по футбол.

В документа, който беше публикуван днес, се подчертава, че "в Русия постоянно се наблюдава негативна ситуация в сферата на човешките права, включително по време на подготовката за Световното първенство по футбол 2018".

Тримата политици посочват като сериозни нарушения тежките ограничения в свободата на медиите, задържанията на журналисти и опозиционери в руските затвори, сплашването на правозащитници и други опоненти на властта.

Европейският съюз пришпори Русия да прекрати окупацията на Абхазия и Южна Осетия

Европейският съюз пришпори Русия да прекрати окупацията на Абхазия и Южна Осетия

Евродепутатите подкрепят териториалната цялост на Грузия

Големите спортни събития трябва да ни дадат повод да се замислим за промени, апелират авторите на обръщението.

"Призоваваме международните организации да отстояват спазването на човешките права, както е записано в техните устави - както при избора на държава домакин на голяма спортна проява, така и по време на нейното организиране. Призоваваме също да се подобри прозрачността и да се укрепва сътрудничеството с независимите медии и гражданското общество." - се казва още в обръщението на Европейския парламент.