Европейските общества са обект на външна намеса в процеса за вземане на решения, а това излага на риск страните от ЕС. В сравнение с миналата година руската пропаганда, която е главният източник на дезинформация в Европа, се е удвоила, предупреждават евродепутатите в резолюция приета днес в Европейския парламент.

Документът е подкрепен с 469 гласа "за", 143 "против" и 47 "въздържал се".

Евродепутатите изразяват дълбока загриженост във връзка с "изключително опасния характер" на руската пропаганда и призовават зе предприемане на действия срещу фалшивите новини и външната намеса в изборите.

Те посочват, че чуждестранната намеса следва систематичен модел, включващ кампании в социалните медии, кибератаки срещу инфраструктурата, свързана с избори, или финансова подкрепа за политически партии в периода преди важни национални и европейски избори. Много от случаите на намеса са в полза на антиевропейски, есктремистки и популистки кандидати.

Литва: ЕС трябва да активизира отпора срещу руската пропаганда

Литва: ЕС трябва да активизира отпора срещу руската пропаганда

Москва използва лъжата като оръжие…

Въпреки че в държавите-членки има пълна или частична забрана политическите партии да получават чуждестранни дарения, външни за ЕС фактори намират начин да заобиколят тези правила. В резолюцията се посочват случаите с Националния фронт във Франция, Партията на свободата в Австрия, Лига в Италия и кампанията на Leave.eu в Обединеното кралство.

ЕП категорично осъжда агресивните действия от държави извън ЕС, които се опитват да подкопаят суверенитета на държавите от Западните Балкани, които са в процес на присъединяване към ЕС, и държавите от Източното партньорство.

Евродепутатите призовават за превръщането на Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство в постоянна структура със значително по-голямо финансиране. Те отправят призив към интернет компаниите и социалните медии да сътрудничат в борбата с дезинформацията, без да подкопават свободата на словото, и към ЕС да разработи правна рамка за противодействие на хибридните заплахи.

Габриел и ЕС искат повече усърдие от интернет гигантите срещу дезинформацията

Габриел и ЕС искат повече усърдие от интернет гигантите срещу дезинформацията

Ако усилията им са незадоволителни, може да ги очакват регулации