Европейският парламент одобри план, който предвижда всяка година да се дават по 500 млн. евро в помощ на работници от Европейския съюз, които са загубили работата си заради преструктуриране, наложено от глобализацията.

Схемата на подпомагане, приета днес от Европейския парламент, е отговор на конкуренцията от Китай и Индия, уточняват от АП.

Все по-често европейски фирми предпочитат да се установят в Китай и Индия, тъй като там работната ръка е много по-ниско платена.

От агенцията поясняват, че се предвижда всяка година 50 000 работници, загубили работата си поради преместване на компанията им в друг регион на света, да бъдат обучавани в придобиването на нови умения, които да им помогнат да си намерят ново работно място.

От АП уточняват, че ако планът бъде приет от отделните правителства на страните членки в ЕС, той ще влезе в сила от следващия месец.

Предвидено е един безработен, който е уволнен поради „глобализационни причини", да бъде подпомаган максимум 18 месеца.

Подпомагането ще се изравя в помощ при търсенето на нова работа, в преквалификацията или в превръщането му на работник, който сам си е и работодател.

От АП коментират, че през последните няколко години европейските правителства все по-често били призовавани да предприемат икономически реформи, да инвестират и да предлагат по-добри обучения с цел да отговарят на увеличаващата се конкуренция от Китай, Индия и Бразилия.