Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро САЩ заради наложените санкции на страната му по Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), изтъквайки, че никоя друга страна освен Турция, член на НАТО, не е била подложена на такива ограничения.

"Що за съюз е това? На какво се основава това", попита гневно Ердоган в излъчвана по телевизията реч в Анкара, наричайки ограниченията "открита атака срещу суверенитета на Турция".

"Отказвайки нашите условия за закупуване на техните системи за противовъздушна отбрана ("Пейтриът"), САЩ използваха оръжието на санкциите, защото закупихме такива от другаде", добави той, цитиран от "Ройтерс".

САЩ удари Турция със санкции по военната промишленост
Обновена

САЩ удари Турция със санкции по военната промишленост

Санкции има срещу турски официални лица

Предупреждавайки, че санкциите са "несъвместими" със статута на съюзници на САЩ и Турция, Ердоган обяви, че отбранителният сектор на Турция ще "работи два пъти по-усилено" на фона на санкциите и подчерта, че Вашингтон "няма да спре" усилията на Турция.

Ердоган погрешно внушава, че CAATSA никога не е бил използван срещу друга страна освен Турция. През 2018 г. американското правителство използва закона, за да удари китайската служба за обществени поръчки в отбранителния сектор и нейния директор за "въвличане в значителни транзакции" с Русия заради предаването от нейна страна на изтребители Су-35 и оборудване, свързано със С-400, на Китайската народна република. Американските власти също така заплашиха, че ще използват CAATSA срещу проекта за газопровод "Северен поток 2" и срещу Индия на фона на плановете на тази страна да закупи С-400.

Коментарите на турския президент следват съобщението от Министерството на финансите на САЩ в понеделник, че турски официални лица и ръководни кадри от военната промишленост на Турция са санкционирани.

Иран скастри санкциите на САЩ срещу Турция заради С-400

Иран скастри санкциите на САЩ срещу Турция заради С-400

Иран застава рамо до рамо с турския народ и правителство

По-късно държавният секретар на САЩ Майк Помпео публикува изявление, в което се казва, че Турция остава "ценен съюзник и важен партньор за регионална сигурност" и трябва да "разреши незабавно проблема със С-400", ако иска да бъдат отменени санкциите.

Вчера турският министър на отбраната Хулуси Акар обяви, че санкциите са "разклатили всички ценности" на турско-американския съюз, изтъквайки, че ограниченията "не само ще увредят духа на алианса", но "ще подкопаят доверието между съюзниците".

Лавров: Санкциите на САЩ срещу Турция са арогантност към международното право

Лавров: Санкциите на САЩ срещу Турция са арогантност към международното право

"Това не създава авторитет за САЩ на международната арена"