Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и членове на неговото семейство са пряко замесени в нелегалните доставки на петрол от петролните кладенци в Сирия, контролирани от „Даеш” („Ислямска държава”). Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от руски медии.  

От ведомството показаха сателитни снимки на колони с петролни цистерни на турско-сирийската граница. Цистерни с петрол свободно преминават също така и границата между Турция и Ирак, според Генералния щаб на Русия.

Ердоган - с божията помощ срещу руските санкции

Ердоган - с божията помощ срещу руските санкции

Турция нямало да изчезне без руски газ

От руското военно министерство добавиха, че Турция е основният потребител на петрола на „Даеш”.

"Основният потребител на този петрол, откраднат от законните собственици в Сирия и Ирак, е Турция. Според наличната информация, този незаконен бизнес включва висшето политическо ръководство на страната, президента Ердоган и семейството му”, разкри на пресконференция в Москва руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов.

Антонов посочи, че Русия ще продължи да предоставя факти, че Турция краде от своите съседи, добавяйки своята изненада, че никой на Запад досега не е забелязал, че синът на Ердоган е собственик на една от най-големите енергийни компании, а зетят на турския президент беше енергиен министър.

Син на Ердоган пряко замесен в петролния бизнес на Анкара с „Ислямска държава”

Син на Ердоган пряко замесен в петролния бизнес на Анкара с „Ислямска държава”

Турска социална мрежа пусна снимки с Неджметин Билял Ердоган

Приходите от петрола са използвани не само за обогатяване на турското ръководство, но също така и за въоръжаването на терористи, твърдят още от руския Генерален щаб.  

„Приходите от продажбата на петрол са едни от най-важните източници за разгръщането на дейността на терористите в Сирия. Те печелят около 2 млрд. долара годишно, харчейки тези средства за наемането на екстремисти от целия свят и за екипирането им с оръжия и оборудване”, уточни Антонов.

Цинизмът на турското ръководство е безграничен. Вижте, какво правят. Влезли в чуждата страна и безсъвестно я ограбват. А когато стопаните се намесят, трябва да бъдат отстранени”, коментира зам. министърът.

По думите му Русия не си поставя за цел оставката на Ердоган, това е работа на турския народ. Нашата цел е със съвместни действия да прекратим източниците за финансиране на тероризма, изтъква Антонов.

Никой няма право да клевети Турция, че купува петрол от "Даеш", скочи Ердоган

Никой няма право да клевети Турция, че купува петрол от "Даеш", скочи Ердоган

Турция още не била загубила съвестта си

Руските власти твърдят, че знаят за три маршрута, по които „Даеш” насочва петрол към Турция.

Западният маршрут влиза в турските пристанища по крайбрежието на Средиземно море, северният – в нефтопреработвателния завод Батман на турска територия, а източният – в голямата база за претоварване Джизре.

Мащабите на нелегалния бизнес са впечатляващи – в момента в оборот терористите разполагат с 8500 цистерни, които превозва ежедневно по 200 хиляди барела нефт, се отбелязва на пресконференцията.

От своя страна началникът на националния център за управление на отбраната генерал-лейтенант Михаил Мизинцев посочва, че само за последната седмица от турска територия към отрядите на терористите са преминали 2000 бойци, 120 тона боеприпаси и 250 единици автомобилна техника с различно предназначение.

По наши достоверни разузнавателни данни турската страна отдавна и много регулярно извършва подобни дейности, изтъква генерал Мизинцев.

Москва призова Анкара да предостави достъп до местата, където според руските данни се намират петролните търговски центрове на „Даеш”, заяви още Антонов.

"Сигурен съм, че ще има твърдения, че всичко, което виждаме тук сега, е фалшиво. Е, ако няма такива неща, те (Турция) трябва да гарантират достъп до местата, които показахме на журналистите днес”, посочи Антонов.

Руското военно министерство допълни, че ще продължи въздушните удари в Сирия срещу петролната инфраструктура на „Даеш”.