Турското правителство проучва въпроса за реакция на руските санкции. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред съпровождащите го журналисти в самолета по време на пътуване до Катар, съобщава турската телевизия „Haber Türk”.

По думите му, правителството ще проведе „консултации с въоръжените сили и всички останали ведомства”.

Относно въпроса за руснаците, живеещи в Турция, Ердоган посочил, че те имат права и се подчиняват на законите, "които Турция не може да не уважава”.  

Турция няма да се ръководи от емоциите, например, да експулсира тези, които дойдоха тук от Русия, закупиха апартамент и се заселиха”, подчертал той.

Ердоган също така смята, че страната „няма да изчезне” в случай на прекратяване на доставките на газ от Русия.

„Знаете, ние не сме използвали природен газ през целия си живот – известно е ние кога започнахме да ползваме. Тази нация е свикнала да страда. И не става дума за това, че ние сме загубени без руски газ”, изтъкнал турският президент и добавил: „Аз вече казах, че освен от Русия ние купуваме газ от много страни. С божията помощ ние ще се справим с проблема.”

Русия подхожда емоционално към проблема в контекста на настоящата криза в отношенията с Турция, смята Ердоган.

Демонстрираната от Русия позиция е недипломатична. Те подхождат към проблема емоционално”, посочил още турският държавен глава и допълнил: „Не е добре веднага да започнем да говорим за санкции. Когато всички наложиха санкции на Русия, Турция не го стори. Ние казахме, че Русия е наш стратегически партньор и ние ще продължим да им доставяме хранителни продукти.”

Според него решението на Русия да се откаже от турските продукти „не е сериозно за една държава”.

„Ние в тази ситуация се държим почтено. Ние не говорим с тях (с руснаците) на същия език, ние се стараем да използваме дипломацията. И ние очакваме, че те също ще променят подхода си”, коментирал още турският президент.

Световните лидери не вярват на информацията, че Турция купува петрол от терористичната групировка „Ислямска държава”, заяви също така Ердоган.

„Те започнаха мащабна клеветническа кампания. Но световните лидери в тези обвинения не вярват. Видях го, говорих с някои от тях”, заяви той и допълни: „В думите на Путин за това, че Турция купува петрол от „Ислямска държава”, няма никаква убедителност. Ако Путин го докаже, аз съм готов да напусна поста си. Ако не, то готов ли е той да си тръгне?”.