Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде на съд германски депутат, който го нарече "канален плъх". Това заяви неговият адвокат в петък, цитиран от Асошиейтед прес.

Мустафа Каплан потвърди съобщение на германския седмичник Der Spiegel, че е подал наказателна жалба за клевета срещу депутата Волфганг Кубицки от името на своя клиент.

Кубицки, член на управляващата Свободна демократическа партия, заяви пред германската информационна агенция DPA, че не е загрижен за съдебния процес. Тази седмица турското правителство остро разкритикува коментарите на Кубицки, направени по време на неотдавнашно предизборно събитие.

Кубицки използва термина "каналen плъх" по отношение на Ердоган, докато говори за миграционна сделка между Турция и Европейския съюз. Депутатът по-късно каза, че смята каналnite плъхове за "малки, сладки, но също така умни и коварни създания", които понякога се появяват като главни герои в детски истории.

Преди това Ердоган спечели дело в Германия, забраняващо на комик да повтаря части от грубо стихотворение, което е написал за турския президент.