Турция ще гласува на референдум на 16 април пакета от конституционни реформи, които значително ще увеличат правомощията на президентската институция, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган е ратифицирал приетите законодателни промени, съобщава ДПА.

Критиците твърдят, че промените ще отслабят разделението на властите и ролята на парламента и оставят твърде много власт, концентрирана в ръцете на президента, докато се накърнява и независимостта на съдебната система. Според правителството конституционните промени ще донесат стабилност.

В Турция остава строгото извънредно положение, което беше въведено след неуспешния опит за военен преврат през юли миналата година, като според привържениците на опозицията извънредното положение може да наруши техните опити да протестират срещу пакета от реформи на конституцията.

Ердоган, който е начело на Турция от 2003 г. - първо като премиер, а от 2014 г. като президент - е обвиняван в нарастващ авторитаризъм.

Ако бъде одобрено от обществеността, новото законодателство ще даде възможност на 62-годишния Ердоган да остане президент до 2034 г., ако спечели следващите избори.

Неофициалните улични билбордове, подкрепящи държавния глава, отчетливо са се увеличили, а Ердоган вече се обърна към хората да гласуват с "да" на референдума.

Говорейки пред привърженици в Истанбул днес по време на откриването на хранилище за природен газ, Ердоган отново дал знак, че ще възстанови смъртното наказание, като го обвързва с победа на референдума, на който пакета от конституционни реформи да бъдат одобрени.

След неуспешния опит за преврат миналата година, привържениците на Ердоган засилиха исканията за смъртно наказание за ръководителите на пуча.

"Как можем да не отмъстим за кръвта на моите войници, моите полицаи? Ето защо, "да" на 16 април", подчерта Ердоган пред тълпата, която скандирала в полза на смъртното наказание.

Ако Турция възстанови смъртното наказание, това би означавало край на кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, след като той е против мярката по принцип.

Левите и прокюрдските партии от политическия спектър са срещу новата конституция, докато управляващата ислямско-консервативна Партия на справедливостта и развитието на Ердоган я подкрепя, макар че някои среди на партията може все още да се колебаят.

Мнозина депутати от крайнодясната Партия на националистическото действие подкрепиха правителството, но някои членове на партията се противопоставят, на фона на признаци за разцепление в националистическия лагер.