Москва и Анкара водят преговори за доставката на руски изтребители Су-57. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган пред руски журналисти.

Ердоган оглежда руски изтребители вместо Ф-35

Ердоган оглежда руски изтребители вместо Ф-35

Турският президент е на визита в Москва

"Преговорите продължават. След MAKS-2019 (авиоизложение, б.р.), представители на нашите министерства, които работят там, останаха в Русия. Ще действаме, като поставяме на масата нашите условия за кредит и съвместно производство", допълни Ердоган.

Путин и Ердоган заговориха за съвместно производство на военна техника

Путин и Ердоган заговориха за съвместно производство на военна техника

До края на годината по газопровода "Турски поток" ще потече руски газ към Турция

Той добави, че ако Вашингтон не промени позицията си по доставката на изтребители F-35 за Турция, Анкара ще "търси изход от тази ситуация".

Миналия вторник двамата президенти посетиха международното авиошоу MAKS-2019 и разгледаха експозицията. Ердоган се интересува особено от самолетите Су-35 и Су-57.

Ердоган попита Путин дали Су-57 вече лети и дали може да се купи, на което руският лидер отговори положително.

Закупуването на руската зенитно-ракетна система S-400 предизвика скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска Анкара да се откаже от сделката и в замяна да придобие комплекси "Пейтриът". В противен случай Вашингтон не изключи възможността да забави или дори да отмени продажбата на най-новите изтребители F-35 в Анкара. Турция отказа да прави отстъпки.

В края на юли Доналд Тръмп заяви, че не обвинява Анкара за закупуването на руските системи за противовъздушна отбрана, но най-новите изтребители F-35, предназначени за Турция, могат да бъдат продадени на други страни.

Участието на Турция в програмата F-35 бе ограничено.

Ердоган предупреди САЩ, че ако не получи F-35, ще вземе изтребители от друг

Ердоган предупреди САЩ, че ако не получи F-35, ще вземе изтребители от друг

Ако САЩ продължава така, Турция ще размисли и за договора си за 100 самолета Boeing