Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че ще се обърне другаде за изтребители, ако САЩ откажат да продадат самолети F-35, добавяйки, че решението на САЩ да изключи Анкара от програмата няма да я спре да удовлетвори нуждите си, съобщава "Ройтерс".

САЩ заявиха миналата седмица, че изключват съюзника на НАТО Турция от програмата F-35, тъй като Анкара е закупила и получила руска противоракетна система С-400, която Вашингтон смята за заплаха.

Тръмп отново размисля за санкции срещу Турция, иска по-мек подход

Тръмп отново размисля за санкции срещу Турция, иска по-мек подход

Ердоган заплашил да напусне НАТО и да изгони САЩ от Инджирлик

Вашингтон заплаши, че ще наложи санкции срещу Турция, въпреки че Анкара отхвърля предупрежденията. Вместо това се доверява на съпричастни коментари от президента на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че Турция е третирана "несправедливо". Тръмп обаче не изключва санкции срещу Турция.

Ердоган, говорейки публично за напрегнатите връзки със САЩ за първи път от 11 дни, заяви, че се надява, че американците ще бъдат "разумни" по въпроса със санкциите, добавяйки, че Турция може също да преразгледа закупуването на самолети Boeing от САЩ.

"Не ни ли давате F-35? Добре, извинете, но отново ще трябва да предприемем мерки по този въпрос и ще се обърнем другаде", коментира Ердоган пред членовете на управляващата партия.

Завърши първият етап от доставката на С-400, обяви Турция

Завърши първият етап от доставката на С-400, обяви Турция

Завърши доставката на първата партида от компонентите на С-400 в авиобазата "Мюртед" до Анкара

"Дори и да не получим F-35, купуваме 100 модерни самолета Boeing, споразумението се подписва ... В момента един от самолетите на Boeing пристигна и ние плащаме, ние сме добри клиенти. Но ако нещата продължат така, ще трябва да преразгледаме това."

Руският държавен конгломерат Ростек заяви, че Русия е готова да достави своите самолети Су-35 в Турция, ако Анкара ги поиска. Но турските власти заявиха в четвъртък, че за момента не се водят разговори с Москва за алтернативи на F-35.

Русия готова да продаде на Турция и изтребители Су-35

Русия готова да продаде на Турция и изтребители Су-35

Вицепремиерът на Русия Юрий Борисов също заяви, че след С-400 Русия може да продаде на Турция и бойни самолети

Връзките между Анкара и Вашингтон са обтегнати по множество въпроси. Турция също е разгневена от подкрепата на САЩ за сирийските кюрдски милиции (YPG), основен съюзник на САЩ в региона, който Анкара смята за терористична организация.

Анкара предупреди, че ще започне военна операция в северна Сирия, за да унищожи YPG, ако не може да се споразумее с Вашингтон за планираната безопасна зона в региона, заявявайки, че "търпението вече се е изчерпало".

Ердоган обясни, че Турция е решена да унищожи "терористичния коридор" на изток от река Ефрат в Сирия, без значение как ще приключат преговорите за безопасната зона, като Анкара увеличи заплахите си за офанзива.

Турция към САЩ: Отменете решението си за Ф-35 или ще настъпи непоправима вреда

Турция към САЩ: Отменете решението си за Ф-35 или ще настъпи непоправима вреда

Министерството на външните работи на Турция отхвърли аргументите на САЩ и подчерта, че решението не се основава на "легитимно оправдание"