Турският президент Тайип Ердоган заяви, че би одобрил евентуалното връщане на смъртното наказание, ако парламентът му изпрати законопроект по въпроса, съобщава агенция Ройтерс.

Министърът на правосъдието на Ердоган каза, че Турция ще обмисли премахването на отмяната на смъртното наказание от 2004 г., след като президентът по-рано повдигна въпроса във връзка с причината за горските пожари. Неговият националистически съюзник Девлет Бахчели подкрепи идеята и каза, че наказанието трябва да обхваща тероризъм, изнасилване и убийство на жени.

"Ако е необходимо, това трябва да бъде върнато на дневен ред и да бъде превърнато в дебат. Трябва да видим какво ще излезе от този дебат", добави той, цитирайки думите на Ердоган.

Казвал съм го и преди, ако парламентът вземе такова решение в резултат на работата на нашето правосъдно министерство, аз ще одобря това решение", каза турският президент.

Турските законодатели премахнаха смъртното наказание в двукратен процес между 2002 и 2004 г. като част от кандидатурата на страната за присъединяване към Европейския съюз. Оттогава плановете му са в застой в резултат на проблеми, включително разделения остров Кипър.