Ердоган на 20. Ердоган на 65. На местните избори в Турция и двамата залагат на популярността на името си. Но истината е, че в големите турски градове подкрепата за партията на Ердоган намалява, констатира Дойче веле.

Гьолчюк, град на около два часа път с кола от Истанбул. Тук всеки може да си запише час при Реджеп Тайип Ердоган и няма нужда да чака дълго. В средно големия турски град политикът води предизборна борба. Той е облечен в черен костюм с бяла риза. Ръкува се с продавачките в цветарския магазин. Снима се с месаря и раздава рекламни брошури в чайната. Всъщност този Реджеп Тайип Ердоган е само на 20 години и е новак в политиката. На местните избори, които се провеждат на 31 март, той се кандидатира за "мухтар" - един вид областен управител.

"Много хора не вярват, когато им кажа как се казвам. Мислят, че се шегувам. Тогава им показвам паспорта си", казва младият политик. Той няма роднинска връзка с турския президент. Баща му обаче е голям почитател на консервативния политик още от времето, когато Ердоган е бил кмет на Истанбул. Младият Ердоган също си мечтае за постепенно издигане в политическата кариера. "За мен е голяма чест, че се казвам точно като нашия президент. Защото той е обичан и уважаван. Мисля, че името ми помага при тези избори", споделя 20-годишният Ердоган.

Проблемите пред партията на Ердоган

Неговият съименик, турският президент Ердоган, очевидно също залага на личната си популярност. От началото на годината той води предизборна борба из цялата страна. Всеки ден държи речи на различни места, излъчвани от повечето телевизионни канали на живо. Зрителят остава с впечатлението, че на 31 март не предстоят местни избори, а избори за държавен глава. "Ердоган пое на плещите си цялото бреме на тази предизборна борба. Той е блестящ оратор, но човек забелязва, че е изнервен", казва журналистът Исмаил Займас, който пише за вестник "Хюриет". През 2018 година ежедневникът беше продаден на близка до Ердоган фирма. Исмаил Займас минава за един от малкото журналисти във вестника, които се осмеляват да коментират критично политиката на президента. "Това не са обикновени местни избори. Самият Ердоган описа гласуването като въпрос на оцеляване. По принцип става дума за потвърждение на новата президентска система", казва журналистът.

От основаването си през 2001 година Партията на справедливостта и развитието (ПСР) печели всички избори. Победите се дължат до голяма част и на правдоподобните обещания за по-добро бъдеще. В Турция жизненият стандарт действително се повиши. Стопанският ръст - също. Самият Ердоган се издигна от кмет на Истанбул до министър-председател и по-нататък до президент. От миналата година той получи и нови правомощия като държавен глава. Но в момента Турция изпадна в рецесия. Турската лира девалвира. Инфлацията, безработицата и цените не спират да растат. Все повече турски фирми обявяват несъстоятелност.

Истанбул - тук започва всичко

Всичко това може да се отрази отрицателно на изборните резултати на ПСР. На предстоящите местни избори партията на Ердоган се явява в съюз с ултранационалистическата Партия на националното действие, както беше на парламентарните избори през 2018 година. На много места ПСР ще остане първа политическа сила, но в големите градове може да понесе и загуби. Според анкетите, в Анкара води кандидатът на най-голямата опозиционна сила (Републиканската народна партия - РНП) Мансур Яваш. Опозицията има голям шанс да спечели и кметските места в Анталия, Адана, Мерсин, а дори и в Бурса. А град Измир на западното крайбрежие така или иначе е бастион на РНП.

В Истанбул анкетите сочат лека преднина за кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм. Надпреварата обаче ще бъде много оспорвана. Икономическата метрополия със своите 15 милиона жители е смятана за най-големия политически трофей. Самият президент Ердоган постоянно подчертава, че който спечели Истанбул, печели цяла Турция. "Ердоган е тясно свързан с Истанбул. Тук той започва своята политическа кариера. Ако ПСР претърпи поражение в Истанбул, това ще бъде равнозначно на политическо земетресение", казва журналистът Исмаил Займас.

Слухове за нови избори

Ако опозицията спечели в Анкара и Истанбул, скоро в Турция ще започне дискусия за нови избори, убеден е Исмаил Займас. От няколко седмици се носят слухове около една нова партия, водена от бившите поддръжници на Ердоган - бившия президент Абдуллах Гюл и бившия премиер Ахмет Давутоглу.

Младият Реджеп Тайип Ердоган дори и не иска да мисли за подобни сценарии. И той обаче все по-често среща хора в своя избирателен район, които се оплакват от актуалното положение в страната. "Твърде много млади хора са безработни, а малките фирми изнемогват. Нищо не върви добре. Абсолютно нищо", казва собственикът на чайната, в която младият Ердоган раздава предизборни брошури. 20-годишният политик уверява, че иска да се захване сериозно с проблемите на хората, ако бъде избран за областен управител. Но неговата победа никак не е сигурна. На изборите в неговия район се явяват още двама кандидати. Най-късно на 31 март ще стане ясно дали името все пак играе решаваща роля. Както за новака, така и за утвърдения политик.