Стокхолм трябва да отмени ограниченията срещу турската отбранителна индустрия. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в разговор с шведския министър-председател Магдалена Андершон на фона на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

"Ердоган заяви, че Анкара очаква отмяна на ембаргото и други ограничения върху износа на турски отбранителни продукти", съобщи Anadolu, като се позова на службата за връзка на турската президентска администрация.

Ердоган е припомнил на Андершон и други искания на Анкара за присъединяване на Швеция към НАТО. Така например турският президент призова Швеция да се бори с тероризма и да "промени позицията си" по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за самоотбрана на сирийските кюрди, които Анкара смята за терористични.

Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с опозиция от Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара смята за терористи.

Възраженията изненадаха финландските, шведските, а и много представители на НАТО и помрачиха перспективите за бърз напредък в кандидатурите за членство на двете страни преди срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на този месец. Българското правителство подкрепя примането на Финландия и Швеция.

Понастоящем обаче Турция блокира разглеждането на тези заявления.

От своя страна съветникът на турския президент Ибрахим Калин посочи, че срокът за обсъждане на евентуалното присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО не се ограничава до предстоящата среща на върха на Алианса.

Швеция вече даде анонс, че ще промени законодателството си в сферата на тероризма, с което евентуално да отговори на очакванията на Анкара.

Турция няма да промени позицията си за Финландия и Швеция

Турция няма да промени позицията си за Финландия и Швеция

Анкара очаква конкретни и решителни стъпки от двете страни

Агенцията съобщава и за телефонен разговор между турския президент и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по същата тема.