Нападението в нощен клуб в Истанбул целеше да поляризира турското общество и да задълбочи разделителните линии, но страната няма да "заиграе по тази свирка". Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в предавана по телевизията реч в Анкара, съобщават световните информационна агенции.

"Да се твърди, че Турция се е предала пред тероризма, е да се вземе страната на терористите и терористичните организации", изтъкна Ердоган.

Ердоган направи първото си публично обръщение към нацията след нападението в Истанбул в новогодишната нощ, при което загинаха най-малко 39 души, повечето чужденци. ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за атаката, а стрелецът все още е на свобода.

По думите на Ердоган, "въпреки тъжното начало в ранните часове на 2017 г., ние категорично запазваме нашите очаквания за новата година".

В отговор на обвиненията в миналото, че Турция е подкрепяла ДАЕШ, Ердоган заяви, че "да се представя страната, която води най-голямата борба срещу ДАЕШ като такава, подкрепяща тероризма, е това, което иска терористичната организация".

Според турския президент "в Турция на никого начинът на живот не е под заплаха. Онези, които твърдят това, трябва да го докажат. Мой дълг е да защитавам правата на всички".

Ердоган изтъкна още, че офанзивата на подкрепяните от Турция сирийски бунтовници за отвоюването на сирийския град Ал Баб от ДАЕШ трябва скоро да приключи.

Той добави, че други райони в Сирия, включително град Мандбидж, трябва да бъдат прочистени от ДАЕШ от подкрепяните от Турция сили, имайки предвид града, който се намира на 50 км източно от Ал Баб.