„Косово е Турция; Турция е Косово" беше част от основното послание на турския премиер Реджеп Ердоган при визитата му в Косово във връзка с официалното откриване на новото летище „Адем Яшари", съобщава Си Ен Ен Тюрк.

На централния площад в Прищина турският премиер се обърна към многобройните ентусиазирани косовари с пламенна реч и основно послание под мотото: „Косово е Турция; Турция е Косово".

По време на обръщението си, на което присъстваха премиерът на Албания Еди Рама и премиерът на Косово Хашим Тачи, Ердоган заяви, че може културите на Косово и Турция да са различни, но техните граждани принадлежат към една страна.

Скъпи братя и приятели ние имаме обща история на културата и цивилизацията. Не забравяйте, Турция е Косово и Косово е Турция, ние сме толкова близки, че дори авторът на турския национален химн Мехмет Акиф Ерсой е от Косово, от Печ", каза Ердоган, цитиран от inserbia.info.

Тачи благодари на Ердоган за близкото сътрудничество и подчерта, че отношенията между двете страни винаги са били великолепни.

Премиерът на Косово повтори, че Турция е била първата страна, която е признала независимостта на Косово.

Рама обяви, че косовските, албанските и турските граждани са братски народи, които са се наели да изградят своето бъдеще.

Председателят на парламента на Косово, Джакуп Крашники, който не участва при откриването на новия терминал, прие в офиса си Ердоган, предаде balkaneu.

Ердоган говори относно развитието на отношенията между двете страни и колко е важно новооткритото летище по време на срещата.

Турският премиер е в Косово с делегация от 600 души.