Турският президент Ердоган разкритикува позицията на Русия за бъдещето на региона на Африн в Сирия, като заяви, че самата Анкара ще реши детайлите за връщането на зоната на сирийския народ, съобщава "Ройтерс".

"Много добре знаем кого ще предадем Африн. Първо, нека поговорим за предаването на области, контролирани от други страни в Сирия на Сирия", коментира Ердоган, отхвърляйки коментари на руския външен министър Сергей Лавров.

"Когато дойде времето, ние лично ще дадем на Африн на хората от Африн, но времето за това зависи от нас, ние ще го определим, а не г-н Лавров", допълва той.

Лавров заяви вчера, че най-лесният начин да се нормализира ситуацията в Африн е да се върне областта под контрола на сирийското правителство, съобщи "Интерфакс".

Турция си сътрудничи с Русия и Иран за прекратяване на насилието в Сирия, но Анкара отдавна иска Башар ал-Асад да се оттегли, а поддръжниците на Асад са и Москва и Техеран.

Турция провежда военна кампания за борба с кюрдските бойци в Африн, а руските въздушни сили и подкрепяни от Иран милиции подпомагат офанзивите на сирийската армия в Идлиб и Гута. Иранският президент Хасан Рухани счита, че Африн трябва да бъде предаден на армията на Сирия.

В същото време, Турция възприема кюрдските бойци, подкрепяни от САЩ в борбата срещу ДАЕШ (Ислямска държава), за терористична организация.