Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Израел е "държава на терора", извършваща военни престъпления и нарушаваща международното право в Газа, като изостри многократните си критики към израелските лидери и техните поддръжници на Запад, предава "Ройтерс".

Говорейки два дни преди планираното посещение в Германия за среща с канцлера Олаф Шолц, Ердоган каза, че военната кампания на Израел срещу палестинската въоръжена групировка Хамас включва "най-коварните атаки в човешката история" с "неограничена" подкрепа от Запада.

Той призова израелските лидери да бъдат съдени за военни престъпления в Международния съд в Хага и повтори мнението си - и позицията на Турция - че Хамас не е терористична организация, а политическа партия, спечелила миналите избори.

Великобритания, САЩ, Европейският съюз и някои арабски държави смятат Хамас за терористична групировка, за разлика от Турция. Анкара е домакин на някои членове на Хамас и подкрепя двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт.

"Дивашкото бомбардирането на цивилни, които са принудени да напуснат домовете си, докато биват разселвани - това е буквално държавен тероризъм", каза Ердоган за Израел в парламента. "Сега казвам със спокойно сърце, че Израел е терористична държава".

"Ние никога няма да се свеним да изразим истината, че членовете на Хамас, които защитават своите земи, чест и живот пред лицето на окупационните политики, са бойци на съпротивата, само защото някои хора се чувстват неудобно от това", каза той.

Пътуването на Ердоган до Германия ще бъде първото му посещение в западна нация, откакто Израел започна да бомбардира Газа на 7 октомври в отговор на атаките на Хамас. Германия изрази силна солидарност с Израел , като същевременно настоя да се съсредоточи върху ограничаване на въздействието на военните операции върху цивилното население на Газа.

"Западът, а именно Съединените щати, за съжаление все още гледат на този въпрос обратно", каза Ердоган.

Ердоган призова премиера Бенямин Нетаняху да обяви дали Израел има или не ядрени оръжия и добави, че Нетаняху скоро ще бъде "пътник" от поста си.

Той оприличи конфликта между Израел, еврейска държава, и палестинците на война между християнския и мюсюлманския свят, като каза, че битката е "въпрос на кръст и полумесец".

Анкара ще предприеме стъпки, за да гарантира, че израелските заселници в окупираните палестински територии са признати за "терористи", добави той.

Световните реакции на израелското нахлуване в болницата Ал-Шифа

Световните реакции на израелското нахлуване в болницата Ал-Шифа

"Хамас" категорично отрича да използва болницата като команден пунк за военни цели